Paris – Cannes: 1-0

PARIS. Nej, det blev inte så snälla recensioner av Tom Hanks och regissören Ron Howards mastodontprojekt Da Vinci-koden.

”Sitting through all the verbose explanations and speculations about symbols, codes, secret cults, religious history and covert messages in art, it is impossible to believe that, had the novel never existed, such a script would ever have been considered by a Hollywood studio”, skriver Todd McCarthy i den dagliga festivaltidningen Daily Variety.

”It’s not a good sign when your film’s big revelatory moment is greeted with laughter”, skriver Stephen Schaefer i The Boston Herald och syftar på journalisternas hånfulla småskratt mot slutet av pressvisningen i Cannes.

”Da Vinci never rises to the level of a guilty pleasure. Too much guilt. Not enough pleasure”, lägger Hollywood Reporters Kirk Honeycutt till.

En sågning jäms med fotknölarna av de amerikanska recensenterna således. De svenska kritikerna ger inte mycket mer för filmen. ”Seg röra”, skriver Aftonbladets Jens Peterson och ger den betyget två av fem.

Själv konstaterar jag nöjt att jag slipper se filmen, och dessutom slipper gå på premiärfesten i kväll. Paris-Cannes: 1-0.