Danska ”R” bästa nordiska film

Göteborgs 33:e internationella filmfestival avslutades i kväll med ”Dragon Awards”-galan och en stor fest på Storan i Göteborg. Pris för bästa nordiska film 2010 gick till danska ”R”.

"R". Foto: GIFF

Här är alla priser:

Dragon Award för bästa nordiska film

Dragon Award för bästa nordiska film tilldelas ”R” by Tobias Lindholm and Michael Noer Danmark. Priset består av 100 000 kronor från Västra Götalandsregionen och en Drakstatyett. Motivering: I filmen ”R” introduceras vi till en värld som är både inuti och vid sidan av vårt samhälle. En hierarki, en maskin där individens öde inte är obetydlig. Dess hårda osentimentalitet närmar sig smärtgränsen och betonar rigiditeten i fängelsesystemet.

Juryn bestod av: Johan Jonason, regissör, Sverige; Erlend Loe, författare, Norge; Ásdís Thoroddsen, regissör, Island; Kirsi Tykkyläinen, Export Manager, Finland; och Vibeke Windeløv, producent, Danmark.

Dragon Award för bästa nordiska film – publikens val

”Engelen” av Margreth Olin.

The Ingmar Bergman International Debut Award

Det fjärde Ingmar Bergmanpriset går till ”Can Go Through Skin” av Esther Rots, Nederländerna. Priset består av en veckas vistelse på Bergmanveckan 2010, samt en graverad sten från Ingmar Bergmans strand och en dvd-box med 23 Bergmanfilmer.

TIBIDA-juryn bestod av Jörn Donner, regissör Finland, Angela Kovács, skådespelerska, Sverige, Enrique Rivero, regissör Mexiko och förra årets TIBIDA-vinnare.

Dragon Award för bästa svenska dokumentär

Det första dokumentärfilmspriset går till ”Familia” av Mikael Wiström och Alberto Herskovitz.

Jury: Jona Elfdahl, regissör, Sverige, Emrik Larsson, Doc Lounge, Sverige och Nahid Persson Sarvestani, regissör, Sverige.

Dragon Award New Talent

Det första priset i den nya internationella on-line-kortfilmstävlingen går till ”Oh helga natt” av Niklas Andersson, Sverige. Motivering: Till en film som på några få minuter lyckas få oss att ana två hela livshistorier genom ett enda kort möte. Välspelat, subtilt och ett moget val av en ung filmskapare.

Jury: Åsa Bernlo, Andreas Degerhammar, Marit Kapla, Camilla Larsson, Håkan Westesson, Göteborg International Film Festival.

Dragon Award för bästa långfilm – publikens val

Leanne Pooley för ”Topp Twins: Untouchable Girls”.

Fristående priser

FIPRESCI-priset – den internationella kritikerjuryns pris

”R” av Tobias Lindholm och Michael Noer, Danmark.

FIPRESCI-jury: Leo Bankersen Nederländerna, Ulrik Eriksen, Norge, Barbara Lorey de Larrachière, Frankrike.

The Kodak Nordic Vision Award

Tilldelas fotografen Rasmus Videbæk för hans kameraarbete i ”The Good Heart”, Island. 
Priset består av råfilm till ett värde av 50 000 kronor.

Lorenspriset

Kristina Åberg för ”Metropia”. Priset, som är instiftat av Stockholm Postproduction, består av gratis framkallning av den vinnande producentens nästa långfilm och uppskattas till ett värde av 500 000 kronor. Vinnaren utses bland 2009 års svenska långfilmer och går till en producent med både höga ekonomiska och konstnärliga visioner som ambition. Motivering: 2010 års Lorens går till en orädd och samhällsengagerad producent som inte väjer för det svåra eller det utmanande. Årets producent är en driven person som med höga konstnärliga ambitioner producerar oväntade historier och inte räds att använda ny och oprövad teknik. För sitt arbete med den innovativt animerade och säregna filmen ”Metropia” går årets Lorens till Kristina Åberg.

Jury: Tony Forsberg, fotograf; Petra Ahlin, klippare; Reza Parsa, regissör; Jesper Bergom-Larsson, producent; Ali Boriri, filmlabbschef och filmare.

Nordiska Filmmusikpriset

Dani Strömbäck för musiken till Letters for Father Jacob. Priset består av 100 000 kronor och har instiftats av SKAP och dess nordiska systerorganisationer. Motivering: The winner of the first Nordic Film Music Prize is Finland’s Dani Strömbäck for the spritual transcendance of his piano portrayals for Letters to Father Jacob.

Jury: Karsten Fundal, kompositör, Geir Bøhren, kompositör, Jean-Paul Wall, kompositör, Jakob Frimann Magnusson, kompositör, Heikki Elo, kompositör.

Svenska kyrkans filmpris för bästa svenska film

”Sebbe” av Babak Najafi, Sverige. Priset är på 50 000 kronor. Motivering: Svenska kyrkans filmpris 2010 går till en existentiellt gripande skildring av en ung människas ultimata ensamhet. Filmen rymmer ett visuellt evangelium om inre styrka som vänder fysisk och psykisk förnedring till uppbrott och framtid. Babak Najafis film Sebbe är ett nyanserat drama om en ensamstående mor och hennes son i ett nyfattigt Sverige där vanmakt och explosiv desperation ställer extrema krav på individens överlevnadsinstinkter.

Jury: Mikael Ringlander, präst och projektledare Svenska kyrkan, Tomas Axelsson, lektor i religionsvetenskap, Lisbeth Gustafsson, kultursekreterare i Svenska kyrkan, Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösands stift.

Höstmannen vann årets novellfilmstävling

Årets novellfilmstävling avgjordes i helgen på Göteborgs internationella filmfestival. Priset för bästa film gick till filmen ”Höstmannen”.

Höstmannen. Foto: SFI

Filmarna belönades med 200 000 kronor från SVT och Svenska Filminstitutet. Ett hedersomnämnande delades ut till filmen ”Yoghurt”. Publikpriset röstades fram efter visningen av samtliga filmer och gick till ”I rymden finns inga känslor” av Andreas Öhman.

Höstmannen” är skriven och regisserad av Jonas Selberg Augustsén och producerad av Freddy Olsson. Jonas Selberg Augustsén är född i Boden 1974, Han är utbildad snickare, därefter säljare på H&M innan han började på Kalix folkhögskola, filmlinjen. Sedan fortsatte han att studera vid Filmhögskolan i Göteborg. För ett par år sedan gjorde Jonas den uppmärksammade och egensinniga dokumentärfilmen ”Trädälskaren”.

– Jag trodde inte vi skulle vinna, det är så kul. Det var en ganska komplicerad inspelning. I och med att vi hade så begränsad budget och att vi spelade in på 35-mm lovade jag producenten att inte spela in mer än 2,5 timmar råfilm vilket resulterade i att vissa scener endast hade en enda tagning, säger Jonas Selberg Augustsén i ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

Juryn som utsåg vinnaren och delade ut hedersomnämnandet bestod av regissören Lisa Siwe, regissören skådespelaren Jonas Karlsson och filmkritikern Roger Wilson.

På SVT Play kan du se ett reportage från inspelningen av ”Höstmannen”.

Startsladden till Nudisten

Vinnare av 2010 års Startsladden blev Nudisten av My Sandström. Priset Publikens val gick i sann Sharing-anda till två filmer: Tussilago av Jonas Odell och – Nudisten.

Juryns motivering lyder: ”Priset går till en film som med egensinnighet och originalitet berättar en livsbejakande, rörande och rolig historia.”

Årets Startsladden uppgår till 938 000 kronor i form av filmteknik och kontanter. I priset ingår också visning av den vinnande filmen i SVT. De som står bakom priset är teknikföretagen i branschorganisationen Resurs, Svenska Filminstitutets kortfilmskonsulent Andra Lasmanis, Sveriges Television, Folkets Bio, Filmpool Mitt, Teaterförbundet och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Priset delades ut av skådespelerskan Lia Boysen på Startsladdengalan på Stadsteatern.

Juryn som utsåg vinnaren består av: Jonas Holmström, regissör, Mathias Fjellström, producent, Carina M Johansson, skådespelare, Eva Norén, scenograf och Anna Hildegard Nyman, manusförfattare.

(Baserat på ett pressmeddelande från Göteborgs Filmfestival)

Skarsgård, Revenue och Jonsson gör novellfilmer

Svenska Filminstitutet och Sveriges Television presenterade under lördagen nästa års novellfilmare. Av ca 150 inkomna förslag har sex nya filmprojekt tilldelats produktionsstöd. Filmerna kommer att ha premiär på Göteborg International Film Festival 2011 och visas därefter i SVT.

Men innan dessa filmer blir verklighet visas årets novellfilmer. På fredag kl 16.00 utses vinnaren av Novellfilmspriset av en jury bestående av regissören Lisa Siwe, skådespelaren Jonas Karlsson samt filmjournalisten Roger Wilson. Den vinnande filmen erhåller ett pris på 200 000 kronor från Svenska Filminstitutet och SVT.

De novellfilmer som fått stöd för produktion under 2010 och kommer att
visas nästa år är:

Tvillingen
Manus: Gustav Danielsson
Regi: Gustav Danielsson
Producent: Gustav Danielsson och Kalle Boman, GDBP

Människor helt utan betydelse
Manus: Gustaf Skarsgård
Regi: Gustaf Skarsgård
Producent: Fredrik Heinig och Alexander Rönnberg, St Paul Film AB

Getingdans
Manus: Lisa Linnertorp
Regi: David Färdmar
Producent: David Färdmar, Rolands Hörna Filmproduktion

Medan inget annat händer
Manus: Maria Nygren och Josefin Johansson
Regi: Maria Nygren och Josefin Johansson
Producent: Olivier Guerpillon, DFM

IN
Manus: Jens Jonsson, Jerker Virdborg
Regi: Adam Berg
Producent: Magdalena Jangard, Cinemacho AB

Den bästa utsikten
Manus: Petra Revenue
Regi: Petra Revenue
Producent: Annika Hellström och Martin Persson, Cinenic Film

Novellfilmssatsningen inleddes 2001 av SVT och Svenska Filminstitutet och har sedan starten lett till att drygt 70 novellfilmer sett dagens ljus. Flera av filmerna har vunnit priser på internationella filmfestivaler och upphovspersonerna har i flera fall gått vidare till större projekt som långfilmer och tv-serier.

(Baserat på ett pressmeddelande från Göteborgs Filmfestival)

Göteborgs 33:e filmfestival invigd

På fredagskvällen invigdes den 33:e Göteborg International Film Festival på ett fullsatt Draken med Axel Gordh Humlesjö som konferencier och med tal av Roy Andersson.

Karin Westerlund fick ta emot Mai Zetterlingstipendiet, som delas ut av Konstnärsnämnden till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”. Stipendiet är på 200 000 kronor.

Göteborgs Stora Filmpris delades ut till Lisa Siwe för hennes I taket lyser stjärnorna. Priset på 50 000 kronor delades ut av Anneli Hulthén, ordförande i kommunstyrelsen, och Birgitta Öfverholm från Göteborg & Co.

Därefter presenterades festivalens öppningsfilmer, Jonas Odells Tussilago och Mikel Cee Karlsson och Fredrik Egerstrands The Extraordinary Ordinary Life of José González. De bägge filmerna tävlar om Startsladden respektive Nordiska filmpriset.

Invigningen följdes av en cocktail i Festivaltältet där Leif Mannerström dukade fram en buffé innan den stora invigningsfesten tog över på Trädgår’n.

Tidigare på eftermiddagen hölls en presskonferens där festivalens VD Åsa Bernlo deltog tillsammans med Helena Nyhus, ordförande kulturnämnden i Göteborg och Björn Sandmark, chef för kulturförvaltningen i Göteborg. På presskonferensen tillkännagavs att Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad har för avsikt att tillsammans med GIFF arbeta för ett nordiskt filmpris på totalt 1 000 000 kronor. Om allt går som planerat går regionen och staden in med totalt 500 000 kronor. Nu återstår arbetet med att finna en samarbetspartner för resterande del av pengarna. Priset skulle då bli ett av världens största filmpriser.

År 2010 består priset av 100 000 kronor och de nominerade är:
The Extraordinary Ordinary Life of José González

Regi: Fredrik Egerstrand och Mikel Cee Karlsson (Sverige) 

The Angel (Engelen)

Regi: Margreth Olin (Norge/Sverige/Finland)

Sebbe

Regi: Babak Najafi (Sverige)
The Good Heart
Regi: Dagur Kári (Island)
Brotherhood (Broderskab)

Regi: Nicolo Donato (Danmark)
Upperdog

Regi: Sara Johnsen (Norge)
Last Cowboy Standing

Regi: Zaida Bergroth (Finland/Tyskland)
R
Regi: Tobias Lindholm och Michael Noer (Danmark)

Den nordiska juryn består av Johan Jonason, regissör, Sverige; Erlend Loe, författare, Norge; Vibeke Windeløv, producent, Danmark; Kirsi Tykkyläinen, Export Manager, Finland; Asdis Thoroddsen, regissör, Island.

(Baserat på ett pressmeddelande från Göteborgs Filmfestival)