Höstmannen vann årets novellfilmstävling

Årets novellfilmstävling avgjordes i helgen på Göteborgs internationella filmfestival. Priset för bästa film gick till filmen ”Höstmannen”.

Höstmannen. Foto: SFI

Filmarna belönades med 200 000 kronor från SVT och Svenska Filminstitutet. Ett hedersomnämnande delades ut till filmen ”Yoghurt”. Publikpriset röstades fram efter visningen av samtliga filmer och gick till ”I rymden finns inga känslor” av Andreas Öhman.

Höstmannen” är skriven och regisserad av Jonas Selberg Augustsén och producerad av Freddy Olsson. Jonas Selberg Augustsén är född i Boden 1974, Han är utbildad snickare, därefter säljare på H&M innan han började på Kalix folkhögskola, filmlinjen. Sedan fortsatte han att studera vid Filmhögskolan i Göteborg. För ett par år sedan gjorde Jonas den uppmärksammade och egensinniga dokumentärfilmen ”Trädälskaren”.

– Jag trodde inte vi skulle vinna, det är så kul. Det var en ganska komplicerad inspelning. I och med att vi hade så begränsad budget och att vi spelade in på 35-mm lovade jag producenten att inte spela in mer än 2,5 timmar råfilm vilket resulterade i att vissa scener endast hade en enda tagning, säger Jonas Selberg Augustsén i ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

Juryn som utsåg vinnaren och delade ut hedersomnämnandet bestod av regissören Lisa Siwe, regissören skådespelaren Jonas Karlsson och filmkritikern Roger Wilson.

På SVT Play kan du se ett reportage från inspelningen av ”Höstmannen”.

Skarsgård, Revenue och Jonsson gör novellfilmer

Svenska Filminstitutet och Sveriges Television presenterade under lördagen nästa års novellfilmare. Av ca 150 inkomna förslag har sex nya filmprojekt tilldelats produktionsstöd. Filmerna kommer att ha premiär på Göteborg International Film Festival 2011 och visas därefter i SVT.

Men innan dessa filmer blir verklighet visas årets novellfilmer. På fredag kl 16.00 utses vinnaren av Novellfilmspriset av en jury bestående av regissören Lisa Siwe, skådespelaren Jonas Karlsson samt filmjournalisten Roger Wilson. Den vinnande filmen erhåller ett pris på 200 000 kronor från Svenska Filminstitutet och SVT.

De novellfilmer som fått stöd för produktion under 2010 och kommer att
visas nästa år är:

Tvillingen
Manus: Gustav Danielsson
Regi: Gustav Danielsson
Producent: Gustav Danielsson och Kalle Boman, GDBP

Människor helt utan betydelse
Manus: Gustaf Skarsgård
Regi: Gustaf Skarsgård
Producent: Fredrik Heinig och Alexander Rönnberg, St Paul Film AB

Getingdans
Manus: Lisa Linnertorp
Regi: David Färdmar
Producent: David Färdmar, Rolands Hörna Filmproduktion

Medan inget annat händer
Manus: Maria Nygren och Josefin Johansson
Regi: Maria Nygren och Josefin Johansson
Producent: Olivier Guerpillon, DFM

IN
Manus: Jens Jonsson, Jerker Virdborg
Regi: Adam Berg
Producent: Magdalena Jangard, Cinemacho AB

Den bästa utsikten
Manus: Petra Revenue
Regi: Petra Revenue
Producent: Annika Hellström och Martin Persson, Cinenic Film

Novellfilmssatsningen inleddes 2001 av SVT och Svenska Filminstitutet och har sedan starten lett till att drygt 70 novellfilmer sett dagens ljus. Flera av filmerna har vunnit priser på internationella filmfestivaler och upphovspersonerna har i flera fall gått vidare till större projekt som långfilmer och tv-serier.

(Baserat på ett pressmeddelande från Göteborgs Filmfestival)