Höstmannen vann årets novellfilmstävling

Årets novellfilmstävling avgjordes i helgen på Göteborgs internationella filmfestival. Priset för bästa film gick till filmen ”Höstmannen”.

Höstmannen. Foto: SFI

Filmarna belönades med 200 000 kronor från SVT och Svenska Filminstitutet. Ett hedersomnämnande delades ut till filmen ”Yoghurt”. Publikpriset röstades fram efter visningen av samtliga filmer och gick till ”I rymden finns inga känslor” av Andreas Öhman.

Höstmannen” är skriven och regisserad av Jonas Selberg Augustsén och producerad av Freddy Olsson. Jonas Selberg Augustsén är född i Boden 1974, Han är utbildad snickare, därefter säljare på H&M innan han började på Kalix folkhögskola, filmlinjen. Sedan fortsatte han att studera vid Filmhögskolan i Göteborg. För ett par år sedan gjorde Jonas den uppmärksammade och egensinniga dokumentärfilmen ”Trädälskaren”.

– Jag trodde inte vi skulle vinna, det är så kul. Det var en ganska komplicerad inspelning. I och med att vi hade så begränsad budget och att vi spelade in på 35-mm lovade jag producenten att inte spela in mer än 2,5 timmar råfilm vilket resulterade i att vissa scener endast hade en enda tagning, säger Jonas Selberg Augustsén i ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

Juryn som utsåg vinnaren och delade ut hedersomnämnandet bestod av regissören Lisa Siwe, regissören skådespelaren Jonas Karlsson och filmkritikern Roger Wilson.

På SVT Play kan du se ett reportage från inspelningen av ”Höstmannen”.