Svenskt på Berlinale

Idag, torsdag, öppnar den 60:e upplagan av Berlins internationella filmfestival. Sverige är representerat med både långfilmer och kortfilmer, bland dem Bakak Najafis ”Sebbe”.

Berlinale Shorts

Händelse vid bank

Händelse vid bank av Ruben Östlund (kortfilm).

En detaljerad och humoristisk rekonstruktion av ett misslyckat bankrån, som ägde rum 2006.

Tussilago av Jonas Odell (kortfilm).

Den tyska terroristen Notbert Kröcher planerade att kidnappa den svenska politikern Anna-Greta Leijon 1977. Ett antal misstänkta greps av polis, en av dem terroristens ex-flickvän. Det här är hennes historia.

Unplay av Joanna Rytel (kortdokumentär).

Den poetiska beskrivningen, ur Filminstitutets pressmeddelande: ”En tjej reser runt. Och hon är jag. Hon ligger runt. Tills hon finner två killkompisar. Två gånger kuk i hennes små feministhänder, så jävla lyxigt.

 

Retrospective

Fröken Julie

Fröken Julie av Alf Sjöberg.
I festivalens tillbakablickande sektion visas denna klassiker, som ursprungligen deltog i 1951 års filmfestival i Berlin.

 

Culinary Cinema

Bananas!*

Bananas av Fredrik Gertten.
Förra årets mest kontroversiella svenska film (åtminstone om du frågar ett visst bananföretag), och definitivt en av de mer omskrivna, har nu hittat till Berlin.

 

Generation 14plus

Sebbe

Sebbe av Babak Najafi.
Sebbe tänkte inte bygga en bomb, det bara blev så… Regissören Babak Najafis långfilmsdebut. Tidigare har han gjort bland annat kortfilmen ”Elixir”, som visats på SVT. ”Sebbe” tävlar i två sektioner, Generation 14plus och Best First Feature.

 

Competition

If I want to whistle, I whistle

If I Want To Whistle, I Whistle av Florin Serban.
Dramatisk roadmovie, som är en rumänsk-svensk samproduktion. Trots att han snart ska friges ur fängelset bestämmer sig Silviu, en ungdomsbrottsling, för att rymma.

 

En ganske snill mann

En ganske snill mann av Hans Petter Moland
Inte en svensk film, men väl en svensk man i huvudrollen – Stellan Skarsgård. Denna norska, svarta komedi handlar om Ulrik som släpps ur fängelset efter 12 år. Allt han vill nu är att ha ett stilla och lugnt liv…

Startsladden till Nudisten

Vinnare av 2010 års Startsladden blev Nudisten av My Sandström. Priset Publikens val gick i sann Sharing-anda till två filmer: Tussilago av Jonas Odell och – Nudisten.

Juryns motivering lyder: ”Priset går till en film som med egensinnighet och originalitet berättar en livsbejakande, rörande och rolig historia.”

Årets Startsladden uppgår till 938 000 kronor i form av filmteknik och kontanter. I priset ingår också visning av den vinnande filmen i SVT. De som står bakom priset är teknikföretagen i branschorganisationen Resurs, Svenska Filminstitutets kortfilmskonsulent Andra Lasmanis, Sveriges Television, Folkets Bio, Filmpool Mitt, Teaterförbundet och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Priset delades ut av skådespelerskan Lia Boysen på Startsladdengalan på Stadsteatern.

Juryn som utsåg vinnaren består av: Jonas Holmström, regissör, Mathias Fjellström, producent, Carina M Johansson, skådespelare, Eva Norén, scenograf och Anna Hildegard Nyman, manusförfattare.

(Baserat på ett pressmeddelande från Göteborgs Filmfestival)