Göteborgs 33:e filmfestival invigd

På fredagskvällen invigdes den 33:e Göteborg International Film Festival på ett fullsatt Draken med Axel Gordh Humlesjö som konferencier och med tal av Roy Andersson.

Karin Westerlund fick ta emot Mai Zetterlingstipendiet, som delas ut av Konstnärsnämnden till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”. Stipendiet är på 200 000 kronor.

Göteborgs Stora Filmpris delades ut till Lisa Siwe för hennes I taket lyser stjärnorna. Priset på 50 000 kronor delades ut av Anneli Hulthén, ordförande i kommunstyrelsen, och Birgitta Öfverholm från Göteborg & Co.

Därefter presenterades festivalens öppningsfilmer, Jonas Odells Tussilago och Mikel Cee Karlsson och Fredrik Egerstrands The Extraordinary Ordinary Life of José González. De bägge filmerna tävlar om Startsladden respektive Nordiska filmpriset.

Invigningen följdes av en cocktail i Festivaltältet där Leif Mannerström dukade fram en buffé innan den stora invigningsfesten tog över på Trädgår’n.

Tidigare på eftermiddagen hölls en presskonferens där festivalens VD Åsa Bernlo deltog tillsammans med Helena Nyhus, ordförande kulturnämnden i Göteborg och Björn Sandmark, chef för kulturförvaltningen i Göteborg. På presskonferensen tillkännagavs att Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad har för avsikt att tillsammans med GIFF arbeta för ett nordiskt filmpris på totalt 1 000 000 kronor. Om allt går som planerat går regionen och staden in med totalt 500 000 kronor. Nu återstår arbetet med att finna en samarbetspartner för resterande del av pengarna. Priset skulle då bli ett av världens största filmpriser.

År 2010 består priset av 100 000 kronor och de nominerade är:
The Extraordinary Ordinary Life of José González

Regi: Fredrik Egerstrand och Mikel Cee Karlsson (Sverige) 

The Angel (Engelen)

Regi: Margreth Olin (Norge/Sverige/Finland)

Sebbe

Regi: Babak Najafi (Sverige)
The Good Heart

Regi: Dagur Kári (Island)
Brotherhood (Broderskab)

Regi: Nicolo Donato (Danmark)
Upperdog

Regi: Sara Johnsen (Norge)
Last Cowboy Standing

Regi: Zaida Bergroth (Finland/Tyskland)
R
Regi: Tobias Lindholm och Michael Noer (Danmark)

Den nordiska juryn består av Johan Jonason, regissör, Sverige; Erlend Loe, författare, Norge; Vibeke Windeløv, producent, Danmark; Kirsi Tykkyläinen, Export Manager, Finland; Asdis Thoroddsen, regissör, Island.

(Baserat på ett pressmeddelande från Göteborgs Filmfestival)