Best of Spike

Ah, typiskt. Jag som försöker ha stenkoll på TV-tablåerna missade helt att TV4 precis just nu visar en av Spike Lees bästa filmer – Bamboozled. Kanske inte filmen att börja med om man inte har sett så mycket mer än Inside Man av Lee, men den är ändå ett absolut måste och fungerar som ett självklart inslag i Spikes filmografi. Bamboozled sammanfattar Lees återkommande budskap om det svarta förtrycket på ett effektivt sätt, samtidigt som den ger en tydlig förklaring till vad som format regissören själv och vad som driver honom än idag.

Ett lite sent tips alltså, men om ni missade den ikväll så hyr eller köp den så fort ni får en peng och/eller lite tid över. Jag garanterar er en omskakande upplevelse. Filmens sista montage är något av det starkaste jag någonsin upplevt på film.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.