Slaktfilm med gott humör och mycket humor

Hur ofta får man egentligen se en film av bestående kvalitet? Kanske tre, fyra, stycken per år. Med tanke på att man, jag, betar av cirkus 500 titlar per år så kan man ju fråga sig om det är värt besväret. Eller, rättare sagt, så bör man nog inte göra det … Vad är det man söker egentligen? Vad mer än det där futtiga antalet?
För mig är det ett tillstånd, ett meditativt vakuum där man kan hyra sig ett rum för ett par timmar och som bonus kanske till och med bli berörd (även om gränsen för vid vilken den känslomässiga brytpunkten ligger bara ändras allt eftersom).

2008 verkar bli ett bra filmår, kanske det bästa på många år. De filmer jag kommer att tänka på spontant är: Inside, ReGOREgitated Sacrifice, Margot at the Wedding och Otis (herregud vilken topp 4 lista, någonting för Nöjesguiden kanske?)

Otis ligger farligt nära någonting man sett alltför många gånger tidigare (Captivity, När lammen tystnar) men lyckas genom att bre på med torr, svart (och vi snackar nattsvart!) humor samt ett sjysst soundtrack.
För er som inte känner till Otis så är han två meter bred, två meter hög och älskar tonåringar av det lite mer kvinnliga könet, fast på fel sätt: Otis har som hobby (vid sidan av hans pizzautdelarjobb) att kidnappa tjejer för att låsa in dem i hans specialinredda källare och sedan spela rollspel med dem. Kan se ut såhär: Otis klär ut sig till fotbollspelare och går på date med sin cheerleaderutklädda flickvän (alltså hans offer) framför en projektion av en fotbollsplan. Låter det hemskt? Det är det inte och det är just detta som skiljer Otis från övriga filmer inom genren. Tony Krantz (regissör) lyckas lyfta sin film över genomsnittet och får den att bli så mycket mer än bara slisk och slask. Jag kanske går över gränsen när jag hävdar Otis vara romantisk men visst genomsyras den av en ömhet som nästan inte går att bortse från (hade det inte varit för öppningens styckningsscen så …). Ej heller kan man blunda för den kärlek Krantz känner för sina karaktärer, det var länge sedan man kände av en sådan. Så ta och investera i årets första kultfilm, det är en order!

[youtube CZJfHBvG5dM]