Houellebecq provocerar vidare

Michel Houellebecq regisserar sin bok Refug (La possibilité d’une íle) och lyckas med att överraska i alla fall mig. Svårt att säga varför men jag har nog alltid sett mannen som en strikt litterär person utan några som helst filmiska anlag. Kan det ha att göra med den vetenskapliga, hårt hållna, teoretiska stilen som genomsyrar hans böcker. Att kylan som frostar hans texter känns svår att överföra till film. Lite som när Cronenberg fick för sig att visualisera Den Nakna Lunchen, vilket ärligt talat inte blev speciellt bra (även om jag som 15-årigt art-house-skräck fan ägnade månader åt att försöka inbilla mig motsatsen) Vissa idéer bör inte förverkligas.

Nu ser visserligen Refug ut att kunna bli bra, trailern bådar gott och vittnar om någonting i stil med Michael Bays underskattade The Island. Det vill säga en The Island utan massförstörelse och Scarlett Johansson.

Vi får helt enkelt se. 10e september går den upp i Frankrike och reaktionerna lär bli många, som de brukar bli då Houllebecq kommer med något nytt. Vågar man hoppas på Stockholms Filmfestival kanske?