Sluta Överdriva!

Nu i mitt andra inlägg ska jag fortsätta att klaga på filmers visuella effekter, eller egentligen användandet av dom. För mig är det helt okej att bryta mot fysikens lagar i en film. Hilmen får gärna vara gul samtidigt som havet är rosa.

Star Wars innehåller ju som bekant Lightsabers (ljussabel). Och för dom som inte visste är det fysiskt omöjligt att göra ett lasersvärd. Därmed bryter Star Wars mot fysikens lagar redan där (det gör dom när det gäller andra saker också). Men i Episode 1-3 så gör dom detta på ett relativt snyggt sätt och är inget överdrivet. Man stör sig inte på det och dom bryter bara mot en fysisk lag, vet inte vilken dock. Till och med i Episode 4-6 ser det också ganska bra ut och bryter även där bara mot en fysisk lag. Men i nya Clone Wars så för dom in en ny lagbrytning.


Om ni kollar på bilden jag länkat till så ser ni att ljussablarna har som bekant en ”glow”. Men den glowen som finns i Clone Wars innehåller svart (shadow/skugga). Och en ”glow” kan inte innehålla svart. Det är fysiskt omöjligt. Tänder du en lampa kommer det ju ljus från det som ger ljus inte skugga. Om ni tänder en tändsticka och riktar den mot solen så kommer ni inte se lågan, för att solen är lika ljus eller ljusare än lågan. Samma gäller om det skulle finnas ljussablar på riktigt, om det är något ljusare bakom så reduceras färgen på den ”glow” på ljussabeln eller försvinner helt för synen. Då ser man knappt att den är t ex blå. Det är detta dom har failat med i Clone Wars. Kolla igen på länken så ser du såklart att alla håller i ljussablar. Dessutom ska det bli tändstickan-mot-solen-effekt eftersom bakgrunden har ett starkt ljus, men det finns inte på bilden och inte heller i hela filmen. Istället övertonar ”glowen” det ljusa ljuset i bakgrunden. Det är som jag förklarat inte så det fungerar.

Ett exempel på en fanfilm där dom lyckats med detta som Clone Wars misslyckades med:
[youtube F9UEV-b2Ws4]

Där slåss dom i en ljusare scen och ljussablarna syns dåligt. Jag tror detta är en av andledningarna till att Clone Wars ”valde” att misslyckas. Dom slåss i ganska ljusa scener och då prioreterade dom att man skulle se ljussablarna före att se snyggt ut. Och då kan jag börja tala om jämvikt igen, i tidigare filmer valde dom den ”realistiska” modellen av ljussablar och nu valda dom att inte göra det. Dom failar däremot dubbelt där.

Efter allt jidder om fysiklagar hit och Einstein dit. Min poäng är att inte överdriva effekten. Gör inte allt för att den ska synas varenda frame. Det är viktigare att det blir trovärdigt och snyggt när effekten väl syns. Lägg inte heller till för mycket effekter, överdriv inte. Det är som sagt själva poängen med inlägget. Jag ser många som gör allt för att få fokus på sina effekter och många trycker in allt dom kan göra i samma scen. Till och med jag som visuell effects-fan kan erkänna att det finns många andra saker som är viktigare i en film och det är ju helheten som i slutändan räknas.