Moodysson hyllad och hånad i Berlin

Presskonferens för Mammut i BerlinLars Jönsson, Marife Necesito, Jan Nicdao, Gael García Bernal, Martin Delos Santos, Sophie Nyweide (dold bakom leksaksmammuten) och Lukas Moodysson.

Lukas Moodysson tågade in Berlin tillsammans med sin parhäst Lars Jönsson och delar av skådespelarensemblen från ”Mammut”. Filmen hade galapremiär på Berlinale Palats ikväll, och förväntningarna är höga. Filmen är med i huvudtävlan på Berlinalen.

Under presskonferensen i eftermiddags blev det mest det vanliga; artiga frågor och uppskattande ord från svensk och internationell press. Den enda syrliga frågan kom från en medelålders herre som undrade hur mycket pengar som hade investerats i filmen och hur lite tid som investerats i manuset.
Producenten Lars och regissören Lukas svarade artigt hur mycket pengar (10 miljoner dollar) och tid (ett och ett halvt år) som hade lagts ner på filmen respektive manuset. Vad frågeställaren saknade i manuset fick vi tyvärr inte något svar på…

Lukas Moodysson berättade också hur han försöker prata med olika sorters röst i sina filmer. Den här gången ville han använda en ganska normal samtalston.
– Ibland försöker jag verkligen skrika, och det var vad jag gjorde i ”Ett hål i mitt hjärta”. Det kan vara ganska påfrestande. Sedan gjorde en film där jag försökte viska. Då är det svårt att höra vad du har att säga, men det finns gånger när du måste viska. Efter att ha ägnat mycket tid åt att skrika och viska kände jag ett behov av att bara prata. Så att folk förhoppningsvis ska lyssna, och förstå åtminstone en del av det jag har att säga.

Uppdatering: Här kan du se hela presskonferensen och röda mattan inför premiären av Mammut.

Uppdatering 2: Enligt amerikanska Indiewire blev Moodyssons film utbuad på pressvisningen i Berlin – något som är ganska ovanligt i Berlin, men standard i Cannes när journalisterna inte gillar en film de sett.

Aftonbladet skriver också om buandet här.