Jakten på Oscarn

Hakar på min ”kära” kollega i jakten på Oscars-vinnarna och tänkte bara lite kort nämna dokumentären Man on Wire. Högspänningsaction i ordets rätta bemärkelse, bokstavligt talat.

James Marshs film berättar på ett spännande och innovativt sätt historien om Philippe Petit och hans, minst sagt, spektakulära lindans mellan World Trade Center tornen. Filmen börjar med att Petit som barn läser om Twin Towers bygget och redan då bestämmer sig för att besegra dem. Sedan följer ett genialiskt korsklippande då vi likt ett träningscollage à la Rocky får ta del av själva bygget samt Petits träning. Vidare planeras det värre än i Valkyria och det smygs som i värsta sniperrullen. Ingenting får gå fel. När väl Petit väl står där uppe, redo att promenera ut mot sitt öde så vågar man knappt titta.

Att Man on a Wire kommer att få den där gubben känns redan spikat. Men att räkna ut Werner Herzog i förväg känns ju såklart som ren och skär idioti.

Sedan är väl förresten Rourke självklar? Det borde han vara.

2 reaktioner till “Jakten på Oscarn”

  1. Jag trodde stenhårt på Slumdog Millionaire. Dels för att jag tyckte väldigt mycket om den men även för att det kändes som något av en debutantfilm, i ordets bästa bemärkelse. Känns framtidsstärkande att Boyle vid det här laget gör sin bästa film, som lika gärna hade kunnat vara hans första. Och ””tecknena var vänligt menade, om du nu tvivlade.

  2. Vaddå ”kära”? Gillar inte de där ””-tecknen. :)

    Och jag är väldigt nyfiken på Man on Wire och tror att den vinner.

    Men hur tippar Magnus i alla de 24 kategorierna? Hade varit kul att se.

Kommentarer inaktiverade.