Animerat inget för Oscars?

Som ni kanske vet vann ju Wall-E den kategorin på Oscars som heter Bästa Animerade Långfilm. Jag tycker Wall-E var värd en Oscar, helt klart. Den var otroligt snygg, hade en bra story, var rolig och charmig osv. Men om man kollar på dom två andra nominerade, Kung Fu Panda och Bolt så undrar man lite över om kategorin ska vara kvar eller ej. Men Kung Fu Panda och Bolt är både tekniskt sett också väldigt snyggt gjorda. Då jag själv har hållt på med sådant själv så är jag lite mer kritisk än andra då det gäller animerat, så trodde jag att jag skulle hitta något jag skulle störa mig på, men nej inget i någon av dom nominerade filmerna. Men om vi tar t ex Bolt. Det var enligt mig i alla fall ingen jättebra film. Jag vart lite besviken faktiskt. Vi har sett detta förr i animerat. Försvinner från sin familj och försöker hitta tillbaka igen. Toy Story. Woody och Buzz försvinner från sin familj och försöker komma tillbaka igen. Nu var det ganska längesen, men jag kände att det var lite för mycket den här gången.

Kung Fu Panda däremot var en väldigt bra film. Rolig och som sagt mycket snyggt gjort. Och jag älskar Hong Kong-kampsport-inspererat. Kung Fu Hustle är en av mina absoluta favoriter. Så den här filmen passade mig. Men Oscarsnominering? Både ja och nej på den frågan. Hur många animerade storfilmer kommer det ut per år? Inte många. Fanns det någon som förtjänade en Oscarsnomenering mer än de nominerade? Nej, verkligen inte.

Där har vi väl problemet med kategorin. Det finns helt enkelt inte så många filmer här. Det kommer komma fler och fler, så den här kategorin kommer växa med åren, så den ska ju definitivt inte läggas ner. Och dessutom finns det fler kategorier som har samma problem från år till år. Men just nu känns den animerade kategorin som extremfall tyvärr.