Pepes bodega

Lilla filmfestivalen i Båstad

Lilla filmfestivalen i Båstad kan man se en slappt sommarklädd Johan Widerberg (i flipp-flopps), regissören (och tillika förre festivalgeneralen) Stefan Jarl iförd endast shorts och en och annan internationell filmkändis i alldeles för stor hatt och solglasögon. Den lilla filmfestivalen i Båstad är Bjärehalvöns svar på Cannes-festivalen, om än i mer avslappnad form … klädmässigt. När det gäller film ligger denna festival däremot ofta i framkanten, och brukar kunna erbjuda både världs- och Sverigepremiärer på riktigt stora filmer.

I år har festivalen vuxit till sig i storlek (sex dagar lång) och bjuder bland annat på smygpremiärer av Lasse Hallströms Bluffen och Julie Delpys film 2 dagar i Paris. Ett par regissörsbesök blir det; polske Stanislaw Mucha visar tre dokumentärer – bland annat Die Mitte, där han ger sig ut på jakt efter Europas geografiska mittpunkt. Från Ryssland kommer Lidija Bobrova med bland Babusjka – kära mormor, flerfaldigt prisbelönad dokumentär om hur det är att åldras i det ”nya” Ryssland.

Festivalen, som ju grundades av Johan Widerbergs far Bo, börjar i morgon och pågår till 6 augusti. Om inte filmfestivalen skulle locka tillräckligt mycket för en tur till Båstad så kan du ju alltid kombinera den med ett besök på Pepes bodega. Pizzan där är en höjdare.