Festivalrapport nummer 6

”Soundtrack for a Revolution” är en dokumentärfilm där nyinspelade intervjuer mixas med uppträdanden av artister som Richie Havens och John Legend och med arkivbilder från sextiotalets svarta frihetskamp. Denna mix gör att filmen flyter förbi väldigt fort trots att den förlitar sig på väl enkla medel och har ett upplägg som man sett mången gång förut.

Trots att filmen slutar med att ett antal människor säger att kampen måste fortsätta, tycker jag att filmen kan vara något problematisk just för att den ger oss en illusion om att vi kommit en bra bit på vägen, vilket vi också har, men filmen förirrar sig tyvärr alltför mycket i nostalgi för att den ska kunna vara den kampfilm som jag tror den vill vara, och som den bör vara.

En film som tar upp en mindre kamp är Andrew Bujalskis ”Beesvax”, en film om ett syskonpar i Austin. Den ena av systrarna, Jeannie, har problem på jobbet, hon har en liten affär som hon samäger med en person som inte har riktigt samma syn på företaget som Jeannie.

Jag är osäker på hur Bujalski arbetar med dialog. Det finns en tendens hos mumblecorarna att improvisera dialog, men oavsett om den i ”Beeswax” är improviserad eller inte så känns den som det, vilket är bra. Bujalski har lyckats att filma en grupp karaktärer så att de framstår som äkta, både som karaktärer och människor. Och att sedan en av karaktärerna sitter i rullstol vilket inte framstår som ett gigantiskt problem i filmen är såklart värt att beundra.