Kort om The Feelings Factory, Julia och Bananaz

Biografen Babylon i Mitte, Berlin.
Biografen Babylon i Mitte, Berlin.

The Feelings Factory

The Feelings Factory är en berättelse om Eloïse. Hon jobbar som fastighetsjurist och tjänar bra med pengar, men saknar någon att dela sitt liv med. Därför söker hon efter kärleken på en speeddatingklubb. Männen passerar revy framför henne i en rasande fart, men de har inte så mycket att säga varandra på de korta (sju minuter långa) mötena. Det blir mest stelt och prat om karriär, ungefär som en anställningsintervju. Hennes liv får dock en vändpunkt efter att hon blir sjuk och tvungen att opereras. En film om de krav som ställs på den moderna människan, både när det gäller jobb- och kärlekskarriär.

Julia

Julia är alkoholist och som sådan har hon svårt att sköta sitt jobb. Hon får sparken om hon inte börjar gå på AA-möten. Väl på mötet träffar hon en kvinna som har psykiska problem. Denna kvinna vill ha Julias hjälp med att kidnappa hennes son, som lever med sin farfar. Julia är först tveksam till att hjälpa henne, men veknar sedan. Innan de hinner genomföra planen kommer Julia på att hon istället på egen hand ska kidnappa kvinnans son och kräva farfadern på en stor lösensumma, då hon upptäcker att han är mycket rik. Det hela utvecklar sig snart till en blodig thriller, men på grund av Tilda Swintons mycket utlevande spel blir Julia emellanåt ganska rolig att titta på, mitt i allt elände.

Bananaz

Bananaz är en dokumentär om bandet Gorillaz, det animerade rockbandet med Blurs Damon Albarn bakom mikrofonen. För första gången rivs de tecknade väggarna som alltid har omgärdat bandet. Vi får följa Damon, Jamie Hewlett och de andra på radiointervjuer, i replokalen, på scen (där man uppträder bakom en filmduk, varpå de animerade figurerna visas) och i animeringsstudion. Som gammalt Blur-fan trodde jag att det skulle bli ganska kul att se den här filmen, men jag blev aningen besviken. Även om det är intressant att se hur det har gått till att skapa detta lite annorlunda band blir den här dokumentären lite för tradig att titta på. För att stå ut i 90 minuter måste du verkligen vara superintresserad av dessa engelska gossar. Till filmens försvar bör det nämnas att jag var rejält trött när jag såg den. I ett mer alert tillstånd kan den säkert räkna hem några fler poäng. Gorillaz har också sätt ihop en liten guide till Berlins barer och klubbar som är riktigt kul och läsvärd. Bananaz får världspremiär i Berlin 13/2.