Dokument utifrån

Jag har sett två otroligt bra dokumentärfilmer den här sommaren, som alla borde se!

We Are Together är en underbart dokumenterad film som utspelar sig i Sydafrika över en 3-års period. Vi får följa en grupp syskonskara som lever tillsammans med andra föräldralösa barn på barnhemmet Agape.
Det var allt jag visste om filmen när jag satt i biomörkret och övervakade en skolvisning för barn i Hackney mellan åren 7 till 14. Vi var alla lite smått oroliga på biografen, eftersom vi i vanliga fall visar komedier eller animationsfilmer och visste inte hur barnen skulle reagera på en dokumentär.
Men det blev en underbar upplevelse för samtliga. De runt 300 barnen tjöt av skratt när något roligt hände på bioduken och alla grät av både glädje och sorg – det snörvlades högljutt i salongen.
Sen blev det ett samtal med regissören som barnen fick ställa frågor till.
Det här tycker jag att man ska se mer av i skolor och jag tycker att filmskapare bör ta sig tid att komma och svara på barnens frågor. (Ett annat exempel på ett sådant tillfälle var när Oliver Twist producenten Robert Benmussa (The Pianist) besvarade barnens frågor, tex: ”Vad händer med folk när ni skjuter dom i filmen?” och Robert svarade: ”Well, there is a thing called ’acting’…” och fortsatte att berätta.)

Den andra filmen såg jag häromdagen som en pre-preview. Man on Wire handlar om när Philippe Petit i 1974 bröt sig in i det då nybyggda World Trade Center, New York, och lindansade mellan tornen. En otroligt vacker återberättelse, mycket tack vare filmerna från 1970-74 som regissören James Marsh till slut lyckades få låna av Philippe Petit.

Håll ett öga på dessa filmer!