Oscarskrönika #2

Igår tog vi ju ett djupdyk rakt ner i bästa manliga biroll-kategorin och diskuterade om Heath Ledger verkligen bör bli prisad för sin roll i The Dark Knight. Kanske lite orättvist, kan tyckas, att jag inte tittade närmre på de fyra andra herrarna som också fått nomineringar för liknande prestationer. Men orättvisan ligger väl i sådana fall mer i att Michael Shannon inte kommer få ett pris för sin lysande roll i, annars ganska tama, Revolutionary Road. Och att Philip Seymour Hoffman alltid håller hög klass och nästan oavkortat förtjänar en Oscar för varenda roll han tar sig an. Fader Brendan Flynn i Doubt är inget undantag. Josh Brolins skådespel i Milk ska jag först vila ögonen på senare idag, vilket leder oss fram till den femte mannen i kategorin – Robert Downey Jr. Filmen Tropic Thunder var ett stort (dåligt) skämt och man kan ju enbart hoppas att Downey Jr. är nominerad för diskussionens skull. Hur Hollywood ser på svarta och hur skådespelare förändrar sig och tänjer på etiska och moraliska gränser för att porträttera en karaktär. Tiden är alltid rätt för en sådan diskussion men platsen är illa vald. Detta blir blott en parentes i Oscarshistorien och detta är inte rollen Downey Jr. bör bli ihågkommen för. För en träffsäker analys och ett extremt noggrant avvägt och satiriskt inlägg i debatten om både minstral- och blackfacefenomenet är det stående tipset Spike Lees mästerliga Bamboozled från 2000.

Att gå igenom varenda en av de 24 kategorierna inför Oscarsgalan känns alltför tungrott. Men för att inte helt snöa in på enbart bästa manliga biroll kan vi kasta ett öga på de andra tunga kategorierna också. Just kammarspelet Doubt är överrepresenterat med hela fyra skådespelarenomineringar. Hoffman och Meryl Streep är väl kanske mest förtjänta och i Viola Davis fall så känns det lite väl tunt att bygga en nominering på enbart en scen, även om den är bärande för en stor del av filmen. Streep har inte vunnit en Oscar sen 1983 och det kan nog vara hennes tur, inte minst för att hon återigen påvisat sin otroligt bredd med både en komisk karaktär i Mamma Mia! och nu superseriösa Syster Aloysius Beauvier i Doubt. Fast samma sak om bredd kan ju sägas om Kate Winslet och hennes två starka roller i Revolutionary Road och The Reader. Bästa manliga huvudroll bör väl gå till den fantastiska Mickey Rourke för ’Randy the Ram’ i The Wrestler, men han har tuff konkurrens av Sean Penns Harvey Milk.

Jag har sammanställt ett litet schema som ger en lite bättre överblick över hur Award Season 2009 har sett ut så här långt. Man kan även se det som en liten antydan på hur det kommer att gå inatt. Verkligen något för er som är engagerade i olika Oscarstippningar. Dock så är detta bara en karta över de tyngsta kategorierna och det som skiljer agnarna från vetet brukar ju snarare baseras på huruvida man gissar rätt i alla de små kategorierna.

Jag återkommer senare med mina tips i alla de 24 kategorierna.