Suspiria!

Mitt förra inlägg var det första att bli kommenterat, vilket firades med champagne trots att jag i kommentaren hånades och blev kallad idiot.

Detta fick mig att minnas en diskussion som jag en gång hade med en amatörskådespelare. Det som hände var att jag såg en Million Dollar Baby-poster och påstod att filmen inte var bra trots att jag inte sett den.
En lång diskussion följde där jag argumenterade för att man ofta vet om man kommer att gilla en film eller inte, och skådespelaren sa att man ska vara öppen för allt, allt!

Anledninen till varför jag, i samband med mitt förra inlägg, blev kallad idiot var att jag sa att filmen Romper Stomper inte är lika bra som Eternal Sunshine of the spotless mind, Punch-Drunk Love och The Fountain, trots att jag inte har sett Romper Stomper.
Den idiotförklaringen har inte ändrat mina åsikter, hur skulle den kunna göra det?

Nyligen såg jag Michelangelo Antonionis Il desserto rosso, och av det jag hade läst om den så väntade jag mig ett mästerverk. Och visst var den så bra som jag hade tänkt mig, om inte rent av bättre.
En annan gång såg jag Uwe Bolls Alone in the dark, som jag på förhand hade klassat som en sktifilm som är så dålig att den blir rolig till slut. Jag hade rätt den gången också.
Jag skulle kunna rabbla exempel tills tidens slut, men jag nöjer mig här.

Följande faktorer spelar in på mina gissningar:
Regissören.
Skådespelarna.
Kritiken filmen fått.
Allmänhetens åsikt om filmen.

Ett annat exempel:
Richard Kellys Southland Tales, som jag faktiskt hade relativt höga förhoppningar på. Denna film uppskattades föga av både kritiker och publik. Men jag tänkte att kritikerna säkert missade något och att publiken inte gillade den eftersom den var något de inte sett tidigare.
Jag var dock misstänksam, och jag visste att det inte var en omöjlighet att Richard Kelly blivit dålig.
När jag senare såg filmen förstod jag varför kritikerna hade reagerat som de gjort. Filmen var verkligen kass.

Detta bevisar att mina misstankar ofta stämmer överens med verkligheten.

Så varför ska jag ta emot allt med öppna armar? Det leder enbart till att jag slösar bort värdefull tid framför filmer som förmodligen inte gillar.
Och tro nu inte att jag på förhand bestämmer om jag gillar en film eller inte, för så är inte fallet. Jag har bara mina misstankar.

Stephan.