Tre kvart med gräddan av Hollywood

45 minuter. Så länge höll jag ut. Jag kravlade mig ur sängen vid 02.00 och när jag satte mig vid datorn så fick jag se att en vänlig själ visade hela galan streamat över Internet. Det första som mötte mina trötta ögon var George Clooney. Han delade ut pris för bästa kvinnliga biroll till Jennifer Hudson för Dreamgirls. Tröttheten började visserligen släppa men det blev snabbt tråkigt att titta på den lilla rutan som hakade upp sig titt som tätt. Jag har även en C-uppsats att skriva klart så att sitta uppe halva natten med gräddan av Hollywood var egentligen ingenting jag kunde tillåta mig själv. Så efter 30 minuter, på vilka jag bl.a. hann med att se en osäker Justin Timberlake göra narr av en frånvarande Prince och höra Jeremy Irons hålla ett smart och distanserat tacktal, bestämde jag mig för att bara se några få kategorier till. Jag ville hinna med att se något roligt och/eller annorlunda innan jag gick tillbaka till sängen.

Hugh Laurie blev räddningen. Galan delar ju inte bara ut priser till film utan också till TV-serier. Heroes rollbesättning delade ut en Golden Globe till bästa manliga skådespelare i en TV-serie – Drama (de har även kategorin ’Musical or Comedy’, men nu var det alltså drama). Hugh Laurie vann för House M.D. och började med att krama Greg Grunberg (från Heroes) eftersom de på fritiden spelar i bandet Band from TV tillsammans med James Denton (Desperate Housewives) och några andra kända ansikten från TV. Laurie öppnade sedan sitt tacktal med att säga ”I’m speechless, I’m literary without a speech!”. Säkert en beprövad replik men jag skrattade ändå gott. Har för mig att han höll ett minst lika underhållande tacktal förra året när han tackade folk genom att dra papperslappar med namn på ur fickan. Det var galans höjdpunkt så långt och jag intalade mig själv att det inte skulle bli bättre än så och gick och lade mig igen. Jag siktar nu istället på Bafta den 11:e februari och sen självklart Oscarsgalan den 25:e februari, då lovar jag att jag sitter uppe hela natten.

När jag idag överblickar galans vinnare kan vi konstatera att Scorsese slog Eastwood i kampen om bästa regi, trots Clints två nomineringar i samma kategori. Helen Mirren vann två gånger. Alec Baldwin och Eddie Murphy var otippade vinnare. Dreamgirls verkar populär. Och slutligen så vann Babel för bästa drama, vilket var det enda pris filmen tog hem av sina sju nomineringar. Men det var också det tyngsta priset så jag känner mig fortfarande lite oförstående och ensam. Men inte lika mycket.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.