”Woodstein!”

Det kan gå flera dagar utan att jag hinner med att se en enda film eller lyckas hitta några intressanta filmnyheter på nätet. Det är visserligen dagar som jag får mycket annart gjort. Men så kan det plötsligt komma dagar, som de i början på denna vecka, som till bredden är fyllda med film. Denna vecka har Guldbaggegalan avverkats, Oscarsnomineringarna släppts och ovanpå det så har jag hyrt två filmer, A Scanner Darkly och Good Night, and Good Luck. Det blir till att se båda filmerna idag eftersom filmtittandet avbröts igår av att Infernal Affairs (Mou gaan dou) gick på tv. SVT ger återigen valuta för licensavgiften genom det lysande draget att visa Hong Kong-föregångaren till The Departed som fortfarande går på bio. Eftersom jag inte hade sett någon av filmerna tyckte jag det var passande att börja i rätt ände med Infernal Affairs.

För att sammanfatta veckan hittills så tyckte jag att Guldbaggegalan var märkligt ironisk på något sätt. Det kändes som många av deltagarna och även producenterna skämdes för svensk film, vilket också speglades i de pricksäkra men malplacerade fejktrailers som visades. Emma sammanfattade det kanske bäst med orden: ”Känns det inte som att det är farligt att parodiera något som ofta är parodi redan i sig själv?”

Oscarsnomineringarna har jag inte så mycket åsikter om, vilket fortfarande bottnar i att jag inte sett många av filmerna. Men det ska jag självklart ändra på innan själva galan. Jag återkommer också med en tipsrad på hur jag tror det kommer att gå.

Infernal Affairs var riktigt bra. Fick härliga amerikansk 90-talsaction-vibbar av bildspråket samtidigt som berättelsen inte följde Hollywoodsberättandets ramar, vilket kändes väldigt uppfriskande och faktiskt lite ovant efter de stora portioner amerikansk film som jag sätter i mig. Jag är ännu mer nyfiken på The Departed nu, men jag har inte höga förväntningar.

A Scanner Darkly har jag väntat på sedan jag fick reda på att Philip K. Dick (mannen som skrev ”Do Androids Dream of Electric Sheep?” som blev Blade Runner) låg bakom berättelsen. Jag har hittills bara sett halva och den är riktigt snygg och ganska underhållande men filmen kryper över hela kroppen på något konstigt vis. Återkommer med den slutgiltiga domen när jag sett hela. Good Night and Good Luck ska jag se ikväll och där har jag riktigt höga förväntningar efter att den landade som nummer ett på filmtidningen Ingmars lista över 2006 års bästa filmer och att de i motiveringen lyckades nämna All the Presidents Men som är en fantastisk film. Det kommer bli en bra kväll.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.