Vilda journalister på presskonferens

Det är inte alla presskonferenser som är lika populära. Undertecknad kom i någorlunda god tid till presskonferensen med Julie Delpy. Fastän den skulle börja inom tio minuter var det lätt att få en plats på andra raden (den första är reserverad för fotografer). Visst drar franska och tyska (även Daniel Brühl var där) filmmakare journalister, men i jämförelse med amerikanska dito är det en milsvidd skillnad.

Presskonferensen med Robert De Niro och Matt Damon (samt tyska Martina Gedeck) är schemalagd precis efter Julie Delpys, så jag sitter kvar på min plats. Bra idé visar det sig. Runt tjugo minuter innan presskonferensen ska börja strömmar journalisterna in. Mina stolsgrannar har lämnat sina väskor på stolarna för att besöka toaletten och jag får åtskilliga gånger förklara att de är upptagna och att jag inte bara försöker hålla dem för kompisar. Snart är salen riktigt, riktigt fullpackad. Folk står och sitter överallt. Till och med gångarna mellan stolsektionerna är fyllda. En gammal dam, säkert i 80-års åldern, som satt sig på första stolsraden blir bryskt ivägkörd av en stressad fotograf (raden är ju deras…).

När äntligen presskonferensen kommer igång märker man en skillnad från dito evenemang i Cannes. Här är frågorna faktiskt något mer intelligenta. Kanske beror det på kylan? Eller på att det inte är riktigt lika många cocktailpartyn här…