Lite tråkigt för en gångs skull

Onsdagen har tyvärr hittills varit en mellandag på festivalen.

Joseph Cedars omskrivna tävlingsfilm Beaufort, om israeliska soldater i Libanon, tog två timmar på sig att förmedla soldaters vardag utan att egentligen problematisera det hela nämnvärt – sammantaget en bokstavligen bombastisk men ändå rätt tråkig filmupplevelse.

Den tyska tävlingsfilmen Yella av Christian Petzold, i Tyskland av inte helt självklara skäl sedd som ett underbarn, var något vassare – en närmast metafysisk thriller om en affärskvinna som bryter upp med men ändå förföljs av sitt förflutna – men slutintrycket lämnade en trots det något nollställd.

Utom tävlan deltog Zack Snyders 300 och blev utbuad på pressvisningen – trots att den kanske i än högre grad än Sin City är minutiost byggd på Frank Millers serieteckningar (annars tekniskt sett gjord på samma sätt som Robert Rodriguez film). Buropen handlade nog mest om förväntningar, för de som förväntar sig en visuell orgie som sprutar blod i så gott som varje bildruta tordes inte bli besvikna. Dock har jag svårt för att filmen inte vill vara något i sig – det är istället tydligt att alla bilderna vill komma Frank Millers original-”storyboard” så nära som möjligt – och överanvändningen av slow motion förlänger filmen med minst en halvtimme. 

Nu ska jag lämna Potsdamer Platz och bege mig till Zoo Palast, en premiärbiograf i Väst-Berlins gamla centrum, for att spana in två Panorama-filmer – först ut Sarah Polleys Away from Her. Återkommer så snart jag kan med kommentarer om dem!