Mitt nya sällskap

Jag är nästan aldrig först med något. Därför vet jag att många säkert redan har hört (om) Christina Jeurling och Tomas Seo fantastiska podcast Voccine. Men oj, vad underhållande det är. Programidén består av något så enkelt som att Christina och Tomas varje veckoslut pratar om, som de själva uttrycker det, de viktigaste populärkulturella händelserna i allmänhet och om tv-serier i synnerhet. Jag har bara hunnit lyssna på några avsnitt men jag är redan helt fast. Bara en sån sak att allt inleds med en vinjett där Alan Kalter, presentatör på Letterman, presenterar de båda programledarna och programmet. Jag gjorde genast plats på min portabla musikspelare för alla 22 avsnitt och arbetar mig nu igenom dem baklänges, från det senaste till det första. Det blir visserligen lite tråkigt eftersom avsnitt 22 satte ribban så otroligt högt och även att mediehändelserna bara blir mer och mer inaktuella för varje avsnitt, men jag kan ändå inte riktigt få nog av deras åsikter, röster och glada personligheter. I avsnitt 22 har de också kostat på att bjuda in en studiogäst och det är ingen mindre än Göran Everdahl, en av mina personliga filmkritikerfavoriter. De pratar bland annat Oscarsbuzz med honom och tippar några vinnare inför galan. Det som dock verkligen fick mig att le när jag gick där på gatan och lyssnade var att de alla tre hade tämligen svårt att förstå uppståndelsen kring Babel. De börjar snudd på att raljera kring filmen innan de lugnar ner sig och slutligen ger den några plus ändå. Vidare så gör Göran en sällsynt pricksäker reflektion över Melodifestivalen: ”Den är formad av konventioner i en tid som inte är vår.” Skönt att någon sätter ord på varför jag tittar på festivalen på samma sätt som en trafikolycka, jag kan inte riktigt vända bort huvudet.

Nästa avsnitt kommer på måndag (den 19:e februari) och ska handla om Superbowlreklamfilmer, ett ämne som jag har varit särskilt insatt i den senaste tiden. Det ser jag fram emot och hoppas även på mer Oscarprat nu när galan närmar sig.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.