Kaos? Nej, filmfestival

Steve Buscemi på presskonferens i Berlin. Foto: Esbjörn Guwallius © 2007 Film.nu
(Steve Buscemi på presskonferens i Berlin. Foto: Esbjörn Guwallius © 2007 Film.nu)

I stort sett alla visningar jag har varit på under denna filmfestival har varit fullsatta. Det har ingen betydelse om det är tidig förmiddag eller sent på kvällen, salongerna fylls till sista plats (till och med på första raden, där det inte är alltför roligt att sitta). En del visningar är värre än andra. Steve Buscemis film Interview (han både regisserar och spelar en av huvudrollerna) var nog värst hittills. I tisdags kväll försökte jag komma in på en av visningarna (premiären). Att komma en kvart innan filmen skulle börja visade sig vara en dålig idé. Klungor av journalister och vanliga besökare – med biljett – stod utanför salongen och tjatade på att få bli insläppta. Men det var ingen idé, det var fullsatt. Man prioriterade att släppa in uppköpare (visst, man kan förstå varför). Blev dock lovad av filmbolaget att bli insläppt på visningen dan därpå (läs: i går kväll).

Hur gick det då? Samma sak upprepade sig utanför salongen – kaos och trängsel. Filmbolagsrepresentaten ropade ”buyers and press please come forward”. Lättare sagt än gjort. Men med lite möda lyckades jag dock ta mig fram genom klungan, samtigt som jag lyckades spilla en hel del varmt kaffe på mig, till biodörren.

Så här i efterhand kan jag säga att det var värt det. Interview är en intressant film, rolig och tankeväckande. En ärrad krigsreporter (Buscemi) får i uppdrag att intervjua en ung filmstjärna (Sienna Miller). Något som varken han eller filmstjärnan är särskilt förtjusta över. Filmen är en amerikansk remake på Theo van Goghs film med samma titel. Vi återkommer med en längre artikel om filmen framöver.