Asienmånad

I brist på spännande filmnyheter på horisonten så blickar jag istället tillbaka lite. Nu i mars reser jag filmiskt österut för att besöka några av de asiatiska pärlorna som jag missat. Jag tittade nämligen på Hero (Ying xiong) häromdagen och den påminde mig om att film kan vara otroligt underhållande bara genom att briljera inom den visuella formen. Just Hero bjuder ju inte på några direkta överraskningar rent narrativt men man kan ändå luta sig tillbaka och njuta av en enastående produkt från en äkta drömfabrik, i ordets rätta bemärkelse. Det är så färgsprakande, otvunget och fantasirikt att man bara kan le åt alltihop. Hero fick alltså bli en slags uppvärmningen på min Asienmånad och jag tänker se House of Flying Daggers (Shi mian mai fu) inom några dagar. Med tanke på Hero kan det också vara passande att se Rashômon som jag heller aldrig satt tänderna i tidigare samt att det är kul att peta in en klassiker också. Vidare så tänkte jag återigen ta upp hämndtrilogin av Park Chan-Wook som jag lite smått började på förra året med den första filmen Sympathy for Mr. Vengeance. Jag har varit otroligt nyfiken på den andra filmen, Oldboy, efter all ros den fick när den kom, men jag vägrar att börja på fel ställe i trilogin. Så först blir det Mr. Vengeance sen Oldboy för att slutligen vila ögonen på Lady Vengeance. Det låter faktiskt inte helt fel.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.