En ofrivillig parodi?

Jag och min sambo begav oss till Köpenhamn i helgen för att fira lite extra att vi varit tillsammans i fem år. Det blev ett fantastiskt dygn med strålande sol, mycket god mat och dryck och slutligen en skön natt på ett fint hotell. På eftermiddagen, efter att vi hade checkat in på hotellet, hade vi några timmar att slå ihjäl och eftersom vi redan hade vandrat runt lite på stan bestämde vi oss för att undersöka bioutbudet. Ett stenkast från hotellet ligger färgklicken Palads København som jag både gått och kört förbi många gånger utan att någonsin fått möjligheten att besöka. Där slank vi nu in och möttes av ett ganska bra utbud. Storfilmerna verkar gå varje heltimme och eftersom vi båda två var sugna på något storslaget och/eller spektakulärt så det blev Spider-Man 3.

Big misstake. När jag första gången såg trailern sent förra året fick jag rysningar då filmen verkade vara både fartfylld och ganska mörk. I den färdiga produkten var allt detta totalt bortblåst (även trailern på TV nu är annorlunda och otroligt mycket sämre) och ett flertal gånger under filmens gång tittade jag och min sambo på varandra och bara skakade på huvudet. Man kunde nästan bara skratta åt alltihop. Jag vet inte om man ville närma sig tidningsförlagan (som jag bara som hastigast bläddrat i som liten) med många av de fåniga och otroligt överdrivna, överspelade och överflödiga scenerna? Men som oftast kändes det inte som om man tittade på en superhjältefilm utan snarare en parodi på en sådan. Värst var nog en Venom-indoktrinerad Peter Parker på dansant kvinnojakt med väldigt markerad eyeliner. Det förde dock mest tankarna åt The Mask. Pinsamt är ordet jag söker. Det fanns en handfull element till som jag fann direkt störande men det blir inte så givande att räkna upp allt här. Filmen har sina stunder, kanske främst scenerna med en väldigt bra Thomas Haden Church som den visuella godbiten Sandman, men jag skulle nästan kunna sträcka mig så långt som till att säga att den inte är sevärd.

Men annars var det en bra helg.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.