Direkt till DVD

Nya amerikanska bolagstrenden verkar vara att spela in film hypersnabbt för att sedan köra en direkt-till-DVD premiär. Skräckgenren går som vanligt i täten och filmer som Flight of the Living Dead, House on Haunted Hill 2 och Wrong Turn 2 kommer att bli de nya kassakossorna. På det stora hela tycker jag att det verkar sjysst, bolagen slipper en massa distributionskostnader och jag slipper att vänta på en DVD-release vilket blir fallet då man bor i Sverige och en procentuell bråkdel av allt som produceras i staterna köps in. Sedan kommer det självklart att leda till en högre kvantitet, kostnaderna reduceras och processen simplifieras; fler filmer görs. Det liknar lite grann DV teknikens gryning då alla skulle göra film bara för att de hade råd. Och antagligen får vi väl nu som då även se en massa skit, men det är det väl värt! Förresten så är väl detta ändå bara en förlängning av biografernas utdragna död och hemmabions sega födelse. Inom kort kommer det enbart finnas stora komplex och de gamla fina salongerna kommer bara att återupplivas vid festivaldags …

Festivaldags. Stockholms filmfestival har redan gått ut med en del av årets program och självklara titlar som Gus van Sants Paranoid Park och Jarret Schaefers Chapter 27 lockar till biljettköp, speciellt den senare med en fet Jared Leto i rollen som Mark Chapman. Hoppas dock att de vågar vidga utbudet en aning och ta in film som Mother of Tears och Teeth. Skit samma, jag kommer ändå stå där i kön vid kulturhuset och hypnotiseras av de långa gula biljettremsorna som konsekvent pumpas ut och sakna förra året då jag slavade till 05 varje morgon med att redigera Festival TV. Det var förresten i samma veva som jag började blogga för Film.nu, så grattis Magnus, unna dig ngt gott idag.