Ingen riktig festival på hemmaplan

Som alltid när det är filmfestival i hemstaden blir det inte fullt så många besök som man skulle önska. Möten, ”vanliga” pressvisningar och andra förpliktelser pockar på uppmärksamhet. Den där riktiga festivalkänslan har svårt att infinna sig, tyvärr.

Det har ändå blivit några filmer som är värda att nämna:

I Paranoid Park (regi Gus van Sant) följer vi 15-årige Alex under några för honom ödesdigra dagar. Hans passion är att åka bräda och det är under en kväll vid den lite ”skumma” rampen Paranoid Park han blir orsak till en olycka där en säkerhetsvakt dödas på ett mycket makabert sätt (själva dödsscenen blir aningen komisk och påminner lite om tyska kortfilmen Staplerfahrer Klaus). Alex snärjs in i nät av lögner, samtidigt som polisen är honom på spåren. Snyggt berättat i pålitlig van Sant-stil.

Live! (regi Bill Guttentag) är en amerikansk film om en tv-producent som kommer på den ultimata gameshowen i jakt på tittarsiffror. Katy, som producenten heter, skapar programmet Live! där sex deltagare tävlar om vinster på 5 miljoner dollar. En förlorar och betalar med sitt liv i ett parti rysk roulette. Bisarrt, men inte milslångt från dagens förnedringsteve. Filmen känns dock förutsägbar och når inte riktigt dit jag hade hoppats. Tyvärr störs visningen av att festivalen bjudit in till skolbio på den här visningen. Ett gäng på kanske 20-30 gymnasieungar skämtar högljutt, pruttar och kastar godis under hela föreställningen. Blanda inte skolbio med festival i fortsättningen, Stockholms filmfestival! Många var mäkta irriterade efteråt.

AFR (regi Olivier Assayas) är en dokumentär om mordet på danske statsministern Anders Fogh Rasmussen. Men vänta, han är ju inte mördad… Nej, AFR är en mockumentär i samma anda som Death of a president (om påhittade mordet på George W Bush). AFR är stundtals både intressant och rolig (publiken hajar till när filmaren rullar upp en historia om Fogh Rasmussens påstådda affär med en homosexuell kille) men flummar tyvärr iväg lite för mycket. AFR försöker vara dokumentär så mycket att det till slut blir lite för töntigt.

Några filmer till blir det under festivalen. Vilka återstår att se.

PS. Missa inte debatten om kvalitetsfilmens framtid, på Grand 2 kl 14.00.