Rogue, monsterfilmernas monsterfilm

Hur kunde jag glömma? Det är givetvis en fråga utan vettiga svar, eller rättare sagt svar som saknar relevans. Min fadäs är oursäktlig och blottar en inkompetens hos mig jag tidigare bara ryktningsvis hört talas om. Hur kunde jag ta upp den, perspektivt sett, triviala TV Junkie före krokodilfilmen Rogue? Som sagt, det finns inga svar bara taffliga ursäkter och sådana tänker jag inte bjuda på idag.

Problemet med de flesta monsterfilmer är monstret i sig, oftast får man se för mycket av det. Tidigare var detta ett problem då effekterna oftast var undermåliga, idag är det ett lika stort problem (om inte större) då tekniken rusat före känslan och viljan överstiger perfektionismen. För mycket CGI fungerar inte, så är det helt enkelt. I Rouge har man tagit fasta på detta och man hanterar varsamt krokodilens ytterst få framträdanden. Monstret antyds egentligen bara fram till slutet då man får se det i sin helhet. Istället lägger man energi på att bygga upp karaktärerna.

Rogue är inte lika bra som Greg Mcleans förra film Wolf Creek. Rogue sätter humor och mysrys framför ren och skär skräck och sådant fungerar aldrig för mig. Därmed inte sagt att valet är dåligt, det blir bara helt enkelt en annan typ av film. Men jag gillar den och skulle nog vilja på stå att den är i samma klass som Feast.