På inspelning med Ulf Malmros

Hallå!
Detta blir mitt första inlägg här på Film.nu. Jag hade tänkt att blogga om mitt långfilmsmanus som jag håller på att försöka få ihop. I bloggen ska man kunna läsa om mina tankar kring manusskrivandet, nya idéer, lite kring branschen och hur svårt det verkar vara att sälja sitt manus. Namnet på bloggen kommer ifrån min insikt som säger att det är näst intill omöjligt att man utan utbildning och större erfarenheter lyckas skriva och sälja ett långfilmsmanus som inte bygger på en berättelse från en bok.

I mitt första blogg-inlägg tänkte jag dock skriva om något annat, om en 2 dagars vistelse på inspelning med Ulf Malmros. Det var förra hösten som jag fick nys om en sajt där man kunde söka statistjobb. Efter två dagar ringde de från Trollhättan och ville att jag skulle vara med i Ella Lemhagens nya film Patrik 1,5. Jag blev otroligt glad, trots att det bara var ett sketet statistjobb. För att det var inte för att jag ville synas framför kameran som jag ville vara med. Inte heller var det för att kändisar som Gustaf Skarsgård och Torkel Petersson skulle finnas på plats. Det var hela grejen med att spela in film. Att få följa ett filmteam och se hur de arbetar.

Efter min statistdebut fick jag nu efter två andra produktioner chansen att få vara med i Ulf Malmros nya film Bröllopsfotografen. Eftersom jag tycker om hans filmer väldigt mycket så kunde jag så klart inte tacka nej. Jag tvekande inte att offra två dagar på semestern för att mot en ynklig summa pengar åka 20 mil tur och retur för att delta. Om jag ska beskriva de här två dagarna med ett ord får det nog bli ordet pondus. Det var väldigt imponerande och inspirerande att se Malmros in-action. Man kan tydligt se vilken respekt han har hos det övriga i teamet och hur proffsigt allt sköts. När kameramannen skämtade till det lite precis innan tagning fick han direkt en tillsägning. Han har väll förmodligen lärt sig mycket efter sina tidigare produktioner, bl.a. uttrycket ”Tid är pengar”, för det är precis vad det är under en filminspelning. Sista saken vi statister fick göra innan vi ficka åka hem var att spela in ett bakgrundsljud till en bröllopsmiddag. Malmros påminde lite om Michael Nyqvist i Så som i himmelen när han dirigerade oss statister genom tagningen. Det var kul att se hur noggrann han verkligen är. Han verkar inte lämna något åt slumpen.

Slutligen får jag säga att trots deras stjärnglans så var inte Tuva Novotny, Kjell Bergqvist och Johannes Brost några divor. De hade inget emot att gå runt och prata med oss statister och de ställde gärna upp på fotografering. Det var kul att se att även de som man ser på bio är som oss svensssons.