Första inlägget!

Äntligen! Som Gert Fylking skulle sagt.

Men för mig känns det skönt att äntligen kunna skriva lite på Film.nu. Det är inte så att det är mitt första blogginlägg överhuvudtaget, men på en sån här stor sida så känns det ju lite större än en liten tutorialsida vi hade som skolarbete i gymnasiet. Den gick ändå rätt bra, 4000 träffar på tre månader. Men allt det där kan man läsa i min presentation.

Vad ska jag börja med då? Jo, jag såg nya Bondfilmen i helgen. Inte alltför mycket som görs i datorn, jo förresten, mycket, mycket klippning. Jag tror f-n att det var inte mer än 2 sek per klipp i filmen. Däremot visuella effekter finns det inte lika mycket. Men dock faktiskt mer än vad man tror.

Det som läggs till som är hyfsat självklart är ljuset från smällen när en karaktär avfyrar en pistol (Muzzle Flash på engelska=Mynningsljus på svenska). Just det är väldigt enkelt att lägga till i en film. Det är en frame lång och behöver bara läggas som ett lager över det råa materialet OCH sedan addera aktuella relfektioner som kan uppstå. T ex reflektioner från ljus som kan bildas om något starkt ljus kommer på en. Detta tycks många glömma eller rent av skita i. Jag såg häromdagen Heat (1995), en mycket bra film för övrigt, där dom hade missat/skitit i detta. I en scen skjuter dom hejvilt på varandra, det starka ljuset från pipan kom där den skulle, men karaktären lyste inte upp av detta starka ljuset någonting, dessutom var det natt i filmen. Hmm.. Tänkte jag. Och senare i en scen senare så skjuts det innefrån ett hus och kameran är utanför huset. Man får då se hur rummet lyses upp av pistolens ”avfyrningsljus” så att man ser det utifrån. Och dessutom var gardinerna igen dragna. Det vart ett hmm där med.

Det senaste var ju en typiskt grej som används i film, det vet jag. Typ man ser bara skuggan av när ett mord sker, trots att ingen lampa finns i närheten i scenen. Men vad jag vill ha som sysslar med visuella effekter är jämvikt. Dom kunde adderat ljuset från pistolens ”avfyrningsljus” i ansiktet när dom sköt i scenen i mörkret och då hade jag inte reagerat eller inte reagerat lika starkt iallafall på andra scenen.

Det här får räcka för det första inlägget, hoppas det var förståligt och nästa gång ska jag såga Star Wars The Clone Wars – Filmen, trots den Star Wars nörd jag är. Jag ska inte gå in på annat än dom visuella effekterna som av andra ansetts vara det enda positiva med filmen. Jag gillar att berätta hur man inte ska göra.