Frank Booth – tidernas vidrigaste bad guy?

Sprang i veckan på David Lynchs superklassiker Blue Velvet i en butik som absolut inte är åhlens. Jag köpte den. Det var ganska många år sedan jag såg den, och den var faktiskt så bra som jag kommer ihåg. Isabella Rossellini är fruktansvärt bra som den på bristningsgränsen pressade sångerskan Dorothy Vallens. George Dickerson gör också en klockren roll som den iskalle polisen John Williams med den nästan för bra kommentaren: ”That’s a human ear all right”.

Men den karaktär som jag inte kom ihåg lika starkt (kanske för att jag förträngt denna avskyvärda gestalt för att kunna sova) är Dennis Hoppers Frank Booth. Jävlar i helvete vilken vidrig man. Här har vi en snubbe som inte drar sig för att kidnappa och hjärntvätta barn, våldta, misshandla och inte minst mörda. Han ser läskig ut, han pratar läskigt och han är läskig från den absolut första sekunden han introduceras till den ABSOLUT sista. Han har kommentarer som ”Fuck you, you fucking fuck!”, och han har högt hårfäste.

Scenen där han inhalerar någon sorts gas och misshandlar/våldtar Dorothy Vallens är en utav de vidrigaste som gjorts. ”Don’t you fucking look at me!” ekar i mitt huvud när jag tänker på den.

Frank Booth – tidernas vidrigaste bad guy?