Lite nostalgi…

För en tid sedan så var jag och en kär vän inne i en videobutik i centrala Stockholm när följande hände: vi hittade en film som vi gärna ville se (det var någon smal skräckrulle), problemet var dock att filmen endast fanns som vhs. Jag äger faktiskt fortfarande en utav dessa stenåldersmaskiner men det gjorde inte min vän som vi skulle hem till. Då vi funderat på saken en stund kommer vi på att vi kan hyra en så kallad ”moviebox”. För er som är mycket unga är/var en moviebox en portabel vhs-spelare som man hyrde i videoaffären när man var liten och var på landet där man inte hade någon vhs.

Vi tog mod till oss och gick fram till disken och undrade om det fanns någon av dessa boxar lediga för uthyrning. Vi kanske var lite väl naiva eller bara hoppfullt nostalgiska men svaret blev kanske väntat, tre gapskrattande unga tjejer bakom disken. Dom hade tydligen slutat med movieboxar för 8-9 år sedan.

Vi gick hem med svansen mellan benen och en dvd i näven.

Fråga: varför existerar inte dvd-boxar?

Hell Yeah!

På grund av min sopighet och dubbelbokande natur har jag bara hunnit se två filmer på festivalen hittills. Underbar inledning dock på en ovanligt stark festival: gratis sprit, the Wrestler och en man som blir utburen på bår ur bion. Mycket dramatik och starka känslor. Filmen alltså. Men jag ska inte överanalysera the Wrestler (det är redan gjort), utan jag ger mig på ”Not quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation!” istället.

Ja, vad ska man säga, det är ett filmcollage av fans för fans. Och då pratar jag om så kallad b-film med stort B. Här blir vi inkastade (till tonerna av Rose Tattooes We cant be beaten) i en våldsam och farlig värld där kvinnorna är nakna, männen bär mustasch, överdimensionerade vildsvin och krokodiler lurar bakom varje hörn och ingen bil är tillräckligt snygg för att inte kraschas in i närmsta trailerpark. Underbara snabba klipp ur klassiker som Razorback, Stone, Howling 3, Road Games, Mad Max och en uppsjö annat underbart skräp som kallas ”Ozplotation” med ett annat namn.

Man har samlat ihop en respektabel skara b och a-skådisar som Dennis Hopper (outstanding i Mad Dog Morgan), screamqueen Jaime Lee Curtis (Roadgames) och min egen favvo-Bond, George Lazenby.

Sköna anekdoter om stuntmän som dör pga. obefintlig säkerhet och skådisar som blir skjutna i eldstrider för att man har använt riktig ammunition blandas med en uppsjö av nakna kvinnor OCH män (bla John Holmes, ni vet han med den stora…). Explosioner, biljakter, exotiska djur, avhuggna huvuden och ett gäng bmx-cyklandes småungar som terroriserar en stad.

Underhållning på hög nivå. Gå och se detta stycke filmhistoria om du precis som jag ÄLSKAR när film är riktigt ”dålig”. stockholms filmfestival

Frank Booth – tidernas vidrigaste bad guy?

Sprang i veckan på David Lynchs superklassiker Blue Velvet i en butik som absolut inte är åhlens. Jag köpte den. Det var ganska många år sedan jag såg den, och den var faktiskt så bra som jag kommer ihåg. Isabella Rossellini är fruktansvärt bra som den på bristningsgränsen pressade sångerskan Dorothy Vallens. George Dickerson gör också en klockren roll som den iskalle polisen John Williams med den nästan för bra kommentaren: ”That’s a human ear all right”.

Men den karaktär som jag inte kom ihåg lika starkt (kanske för att jag förträngt denna avskyvärda gestalt för att kunna sova) är Dennis Hoppers Frank Booth. Jävlar i helvete vilken vidrig man. Här har vi en snubbe som inte drar sig för att kidnappa och hjärntvätta barn, våldta, misshandla och inte minst mörda. Han ser läskig ut, han pratar läskigt och han är läskig från den absolut första sekunden han introduceras till den ABSOLUT sista. Han har kommentarer som ”Fuck you, you fucking fuck!”, och han har högt hårfäste.

Scenen där han inhalerar någon sorts gas och misshandlar/våldtar Dorothy Vallens är en utav de vidrigaste som gjorts. ”Don’t you fucking look at me!” ekar i mitt huvud när jag tänker på den.

Frank Booth – tidernas vidrigaste bad guy?

Zombies – när de är som absolut bäst

”De levande döda, ”Zombies” har tagit över världen. Några få överlevande från katastrofen, en grupp av militärer och vetenskaps män har överlevt i en missilbunker. Där försöker dom hitta ett botemedel för att kontrollera de levande döda, och få de döda att förbli döda, och sluta resa sig ur jorden för att söka nya offer att ätas.”

Detta är den något taffligt skrivna baksidestexten på min sönderspelade vhs-kopia av ”Day of the dead”, en av de bästa zombiefilmer som har gjorts. Och den första zombiefilm jag såg som ung skräckfantast. Jag kommer mycket väl ihåg vem jag såg den med och hur rädd jag var när jag skulle sova. Detta var någonting mer än en filmupplevelse för mig, som jag inte riktigt kan sätta fingret på.

George A. Romeros mästerverk som ofta fallit i skuggan av ”Night of the Living dead” och ”Dawn of the dead”. Också två stilbildande mästerverk men inte fullt så ingående mörka som den tredje filmen i ”Dead-triologin” (som senare kom att utökas med ”Land of the dead”).

Just mörkret i ”Day of the dead” är så underbart svart. I ”Night of the living dead” verkar det som om människan har kontroll över situationen i form utav hillbillys som går sida vid sida med millitär och polis och skjuter av vad man tror är de sista levande döda. I ”Dawn of the dead” har situationen blivit värre och samhället börjar rasa samman. Men det är inte förrän i den tredje och sista filmen som hoppet för människan släcks och de levande döda nu befolkar planeten.

En liten härdad grupp människor har dock lyckats dra ut på det oundvikliga. Skitiga och psykiskt nedbrutna har de tagit sin tillflykt till en millitärbas under jord. Där försöker de uthärda situationen medan inre slitningar bryter sönder det sista mänskliga som de har kvar.

Skådespelarna, miljön och effekterna är av absoluta världsklass och som blod på moset fruktansvärt bra zombiemusik singnerat John Harrison. Som skräckälskare och zombiefantast kan jag inte nog understryka hur viktig denna film är för genren.

Jag köpte min vhs-kopia av filmen långt efter det att jag sett den för första gången, på en vind i Norrtälje där två hårdrockare i mjukisbrallor hade öppnat en tillfällig skiv/filmbutik uppe på något som verkade vara en vind. Där satt de och spelade supernintendo med några fjortisar som inte hade något bättre för sig. Men jag och min kompis sket fullständigt i brudar på den här tiden. Vi hade kommit för att inhandla splatterfilm. Helst olaglig sådan. Helst med ”snuff” i. Vi var unga och naiva och trodde att det cirkulerade sådana filmer bland hårdrockare som bodde på vindar. Vi hittade inga snuff-filmer, men ett gäng zombiefilmer och några kannibalfilmer fick vi med oss, som vi sedan slet ut i gamla dammiga vhs-spelare under otaliga kvällar hemma hos polare vars föräldrar hade rest bort eller hade gått och lagt sig. Många utav de där filmerna vi såg på den tiden har inte åldrats med värdighet. Man kan faktiskt säga att många utav dom är skitdåliga. Men ”Day of the dead” sparkar fortfarande många nya skräckfilmer på pungen. Om nu skräckfilmer har någon pung. Jag får återkomma om detta i ett senare inlägg.

Det var i alla fall en stor upplevelse för mig första gången jag såg ”Day of the dead” (och nästkommande 20 gånger också) och jag försäkrar att det kommer att bli en lika stor upplevelse för dig, om du precis som jag får kåtslag när sju, åtta zombies sliter någon stackars levande i stycken och smaskar i sig dennes inälvor.

/på återseende