Stockholms filmfestival invigs!

Mingel, Camparidrinkar, välklädda biogäster och mitt upp i alltihop en akut sjuk man. Stockholms filmfestival invigdes med dramatik.

Det var under visningen av invigningsfilmen The Wrestler som en kvinna desperat ropade efter hjälp.
En man hade blivit akut sjuk. Hur och vad han råkat ut för fick jag aldrig rätsida på. Men allt gick smärtfritt och han fördes snabbt bort av festivalpersonal. Det blev ett kort avbrott innan filmen drog igång igen. Bara minuter innan invigde Git, festivalgeneralen, filmfesten med att klippa filmremsan.
Därmed kunde den 11 dagar långa festen börja. Tråkig start bara, men känslorna som väcktes av incidenten förstärkte det känslomässiga engagemanget till filmen. Darren Aronofskys hypade boxningsdrama levde upp till förväntingarna kanske främst tack vare en lysande Mickey Rourke i huvudrollen.

The Wrestler är ett starkt svartsint personporträtt av elitboxaren och muskelbyggaren Randy ”The Ram” Robinson, vars storhetstid för länge sedan är förbi. Men Randy vägrar ge upp, gör allt för att hålla sig kvar i matchen- tar steroider och andra preparat för att bygga upp kroppen. På köpet mår han skit plus att en lång mödosam karriär har satt bokstavligt talat djupa sår på hans kropp. En dag får han en hjärtattack vilket förändrar allt. Ett vackert skickligt filmberättande, snyggt avskalat foto och i huvudrollen en fantastisk Rourke gör The Wrestler till en absolut måste-film på festivalen.