Byfånar och andra hjältar

På onsdag (13:05) visar SVT Bill Forsyth’s ”Local Hero”. En film om en amerikansk oljeman som skickas till Skottland för att köpa mark där företaget han representerar vill bygga ett oljeraffinaderi. Men på just den platsen där de vill bygga ligger en liten fiskeby, som befolkas av ett antal människor som lever i en värld nästan helt avskalad från resten av världen. I byn finns ingen borgmästare eller någon annan tyrannisk härskare, man lever nästintill i ett socialistiskt samhälle där alla hjälper till vid behov.

Huvudkaraktären Mac spelas elegant av Peter Reigert. Anledningen till varför just han skickas till Skottland är hans efternamn MacIntyre, som hans föräldrar tog när de emigrerade till U.S.A från Ungern då de tänkte att det lät amerikanskt. Mac’s chef Happer (Burt Lancaster) tror dock att han härstammar från Skottland och han skickas således dit.
Väl i Skottland träffar Mac på ett antal minnesvärda karaktärer, byns advokat/krögare Gordon och hans hustru Stella, marinforskaren Marina, den ryska kommunisten Victor, medhjälparen Danny samt en hel drös med bybor.

Utöver de varmt framställda människorna i Local Hero är även landskapet väldigt vackert framställt. I en scen säger Victor ”You can’t eat scenery.”, en replik han senare får äta upp.
Local Hero bjuder på många skämt, de flesta av dem är något bitterljuva och melankoliska i smaken, men ibland, speciellt när det kommer till Burt Lancaster’s karaktär, är de rakare och mer vulgära.

Om ni kan se denna otroligt humana och fina film tycker jag att ni bör göra det. Man kan tycka att SVT borde sända denna film på en vettigare tid än mitt på dagen, speciellt när man veckan tidigare har visat en film av den olidligt överskattade Pedro Almodovar på prime time, eller dagen innan visar något så osmakligt och tråkigt som ”The Faculty” av Robert Rodriguez (21:45).

Publicerat av

2 reaktioner till “Byfånar och andra hjältar”

  1. 1. Om SVT visat sönder någon regissör de senaste åren så måste det vara just Pedro Almodovar.

    2. 22:30 är mer prime time än 13:00.

    3. The Faculty är visst osmaklig.

  2. Eftersom SVT visat Local Hero till leda tidigare och filmen är gammal som gatan så kanske de tyckte att pensionärstiden kändes mest passande.

    Tala med henne visades väl 22.30 (rätta mig om jag har fel) och det är väl knappast prime time.

    The Faculty är inte osmaklig.

Kommentarer inaktiverade.