Göteborg filmfestival: Och vinnarna är…

Danska The Blessing blev stor vinnare ikväll när Göteborg filmfestival hade sin prisutdelning.
Den internationella kritikerjuryns FIPRESCI-pris och Svenska kyrkans filmpris tilldelades filmen och regissören Heidi Maria Faisst. The Blessing är ett poetiskt och känslosamt drama om en nyligen förlöst kvinna som försöker axla rollen som spädbarnsmamma. Kyrkans motivering: ”För dess känsliga skildring av en ung kvinnas svårighet att utforma sitt eget moderskap samtidigt som hon har problem med att förhålla sig till sin egen mamma. Filmen ställer, inte minst till kyrkan, viktiga frågor om föräldraskap.”

Det Nordiska filmpriset gick till finska The Visitor av Jukka-Pekka Valkeapää. Fotografen för filmen Tuomo Hutri tilldelades The Kodak Nordic Vision Award. Tredje Ingmar Bergman-priset, för bästa debutfilm, gick till mexikanska Parque Via av Enrique Rivero. Producentutmärkelsen Lorens fick producenten Erik Hemmendorff som producerat både Ruben Östlunds De ofrivilliga och mobiltelefon-filmade dokumentären En enastående studie i mänsklig förnedring. Slutligen blev Mommy is at the Hairdresser’s av kanadensaren Léa Pool årets publika succé.