Nedladdare? Då väntar ett gult kuvert nästa vecka

April, april!

Så kan det gula kuvertet komma att se ut.

Så här kan det gula kuvertet komma att se ut (bilden är en illustration).

Har du laddat ner film olagligt från nätet? Då kan du vara en av dem som i nästa vecka får ett gult kuvert hem i brevlådan. Alliansregeringen tar nu i med hårdhandskarna för att få dig att betala för det du tittar på.

När det nu står klart att Ipred-lagen inte haft den effekt man önskade på den illegala nedladdningen av film, tar regeringen till en ny metod för att få bukt med problemet.
Med början veckan efter påsk kommer alla som har laddat ner upphovsrättsskyddat material från nätet att få hem ett gult kuvert.

I likhet med det orange pensionskuvertet kommer det gula kuvertet att innehålla en ekonomisk sammanställning. Det kommer tydligt att anges hur mycket material du har laddat ned, och hur mycket du ska betala i ersättning för detta.

Avbetalningsplan

Alla kommer att erbjudas en avbetalningsplan på sex månader, därefter kommer det att läggas ränta på beloppet.
– Vi tycker att det här ett juste sätt att ge folk en chans att göra rätt för sig, innan fallet går till åtal. Internetoperatörerna har varit mycket tillmötesgående att lämna ut de nödvändiga personuppgifterna när vi lade fram detta förslag, kommenterar en sakkunnig på regeringskansliet.

– Justitieministerns tankar om färgade kuvert gav mig en fantastisk idé. Det är viktigt att man uppmärksammar denna typ av olaglighet och att nedladdarna får skämmas, säger statsminister Reinfeldt.

Tillägget till Ipred-lagen kommer att träda i kraft efter påskhelgen, då även kuverten kommer att börja skickas ut.