Tre eller fyra bra filmer om Jesus och en ny blogg

Jag tänkte sammanställa en top ten-lista om Jesus-filmer. Men tyvärr kunde min hjärna inte tänka ut fler än fem filmer, varav fyra bra och en så ruskigt dålig att jag inte vill nämna den vid titel. Därför får ni bara en skruttig top four-lista. Den som vill gnälla kan ringa mig, jag finns på gula sidorna.

1. Ordet av Carl Th. Dreyer.
Jag vet inte riktigt om den riktiga Jesus är med i denna film. Men han skapar i alla falla ett mirakel och eftersom det bara har hänt två gånger i filmhistorien (om man får tro Jean-Luc Godard), så får han nog ändå räknas som en äkta Jesus.

2. Matteusevangeliet av Pier Paolo Pasolini.
Ni som missade denna pärla när den gick på cinemateket kan snart köpa den på digital versatile disc eftersom StudioS är kloka nog att ge ut den. Däremot har jag svårt att förstå detta citat som är taget från StudioS kommandelista: BLASFEMIDÖMDE PASOLINIS FILM – UTSEDD AV VATIKANEN TILL ”ALLA TIDERS FRÄMSTA BIBLISKA VERK PÅ BIO”. Motsägelsernas motsägelse möjligtvis?

3. Kristi sista frestelse av Martin Scorsese.
Scorsese näst bästa film efter King of Comedy. Om ni inte sett King of Comedy så visar SVT den på lördag.

4. Life of Brian av Terry Jones.
Är inte helt säker på att detta är en ”äkta” Jesus-film. Men den är roligare än de flesta filmer och innehåller dessutom ett rymdskepp, vilket ingen av de ovannämnda filmerna gör. Därför har den en säker plats på denna lista.

Jag har förresten skapat en blogg för den som kan vara intresserad. Bloggen hittar ni här.