Två nya XDCAM från Sony

Sony släpper två nya XDCAM-modeller, riktade till den professionella marknaden. Den största nyheten med dessa videokameror är att de även kan spela in i DVCAM.

Sony PMW-EX1RPMW-EX1R är efterföljaren till PMW-EX1 från 2007, som var Sonys första professionella fil-baserade camcorder. Den nya modellen erbjuder bland annat DVCAM-inspelning, HDMI-utgång, en sökare med högre upplösning samt one-push auto iris.

Sony PMW-350

PMW-350 har tre stycken 2/3-tums Exmor CMOS-sensorer med 1920×1080 upplösning (full HD). Ljuskänsligheten är f12. Även denna modell kan spela in i DVCAM (med tillägget CBK-DV01). Kameran har in/utgång för tidskod, genlock in samt HD-SDI och HDMI ut.

Båda modellerna spelar in på minnen i Express Card-format, eller som Sony kallar dem, SxS-kort. Dessa finns nu förutom i 8 och 16GB även i 32GB. Nytt är också en adapter som gör att man kan använda Memory Stick i kamerorna. Detta är dock främst tänkt som en nödlösning, eller för semiproffs som vill ha en billigare lösning än SxS-korten.

Sonys gamla XDCAM-modeller kan även använda dessa nya kort efter en mjukvaru-uppdatering som beräknas släppas i början av nästa år.

(Via Sony Insider)