Stryk den från listan

Såg att nomineringarna till årets Guldbaggegala var ute. Det var inte alls många filmer som jag hade sett på den listan.

Inbakat i mitt nyårslöfte om att se mer film ingår självklart att jag ska se fler nya svenska filmer också. Och här kommer ett bekännande – Jag har inte sett ”Farväl Falkenberg”. Så i dagsläget är 2006 års bästa svenska film, enligt mig, ”Storm”. Till det måste jag också tillägga att Farväl Falkenberg måste vara riktigt, riktigt bra för att slå Storm, vilken jag har varit totalt såld på efter den fantastiska smällkaramell som Mårlind/Stein bjöd på förra året. Samtidigt har jag har inte missat den allmänna uppskattningen som Farväl Falkenberg erhållit så det är mycket möjligt att den ger Storm en god match.

Även om filmåret 2007 har börjat väldigt segt för mig, trots löftet om att se mer film, så kan jag nu stryka The Squid and the Whale (2006) från listan. Hyrde den i förrgår tillsammans med Superman Returns (2006), som jag alldeles snart ska se klart. The Squid and the Whale var väldigt bra och jag har skrivit lite reflektioner som får hamna i ett eget inlägg.

I måndags visades den fantastiska Rom – Öppen stad (Roma, città aperta) från 1945 av Roberto Rossellini på SVT. Den är mycket sevärd och jag har sedan en tid tillbaka en DVD-utgåva med en nygjord, mycket rörande, dokumentär om barnen som var med i filmen. Igår visade SVT ytterligare en Rossellini-film, Stromboli (1949), och den hade jag inte sett. Jag var inte riktigt redo för omställningen från halva Superman Returns till Rossellinis gråskaliga misär. Ingrid Bergman var fantastiskt vacker och balanserade fint i rollen som hemmafru utan utsikter. Men den sena kvällen kombinerat med den hemska dubbningen gjorde att jag inte kunde uppskatta denna film. Men jag är villig att ge den en andra chans.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.