S som i Smuts

Såg att en av de bästa filmer som på senare tid sett dagens ljus, äntligen fått svensk DVD premiär. Nämligen Lonesome Jim (Steve Buscemi). Om ni inte sett den måste ni omedelbart hasa er iväg till närmsta nätaffär och inhandla minst 3 ex av den. För det vet ni väl: bra filmer är till för att ges bort!

Lonesome Jim är en ypperlig karaktärsstudie av en ung man (Casey Affleck) och hans försök till liv. Jaaa, ni läste rätt: Casey Affleck. Till ytan sett är det en rätt banal ”hemvändarfilm”, liksom Jägarna … och Masjävlar … … men hör och häpna så slutar liknelserna här, tvärt! Där tidigare filmer inom denna genre visat kontrasten mellan hemvändarens tidigare liv och det nutida, visar mest Lonesome Jim upp en livslång konsekvent tristess.

Jim har inget liv, varken i New York eller Indiana. Han är cynisk, bitter och självcentrerad som få. Lägg till lat också så har du en hyfsad bild av filmens huvudkaraktär. Men det är roligt! Eller: det är så tragiskt att det ibland blir roligt, rätt sällan dock … om man nu ska vara petig. En smula deppigt alltså? Njae, Buscemi kan det där med balans och sans vad gäller stämning och känslor, det flyter på bra (såsom bara skön amerikansk independent kan göra) ända fram till det lite väl positiva slutet. Hyr NU!

1978 släppte John Carpenter lös sin best till slasher: Halloween (Alla Helgons Blodiga Natt), den lade grunden för en ändlös ström av likasinnade filmer, som Friday the 13th och The Burning tex. Nu är allas vår mysfarsa Rob Zombie igång med ännu en Halloween film. Det kommer att bli något av en hybrid mellan en prequel och en remake av originalet. Zombie har tydligen fått Carpenters välsignelse så det är väl bara att önska honom lycka till! Förresten, spana in den här fejktrailern, antagligen gjord av passionerade Halloween fans utan jobb.