10 filmer

Ända sedan januari blev februari har jag tänkt sammanfatta årets första filmmånad. Men min laptop har varit på reparation och däri sparar jag all information om filmerna jag ser, så det har fått vänta. Men igår dök datorn upp igen så här följer lite reflektioner kring årets första månad.

Vi kan kalla det en mjukstart. På de 31 dagarna i januari hann jag med 10 filmer. Det är mindre än en film var tredje dag och det får verkligen betraktas som ett stort misslyckande. Samtidigt känner jag att mitt filmtittande lite smått börjar få fotfäste och jag försöker undvika att göra filmkonsumtionen till ett tvångsbegär. Tittar man tillbaka på de 10 filmerna intalar jag också mig själv att kvalitén har fått gå före kvantiteten. Ska jag sätta fingret på mitt misslyckande så är det biofilmerna. Jag såg inte en enda film på bio i januari. Pinsamt. Jag tycker visserligen att biobesök svider ordentligt i plånboken men 2-4 biofilmer i månaden måste jag väl kunna kosta på mig? Som det är nu har jag inte ens kommit iväg på Rocky Balboa trots att jag tjatat om den i ett tidigare inlägg.

Av januarifilmerna sticker The Squid and the Whale, Good Night, and Good Luck och Little Miss Sunshine ut som självklara favoriter. Infernal Affairs var också riktigt bra men jag har trots det inte sett The Departed ännu. Resten av filmerna har jag säkert nämnt tidigare i förbifarten så de behöver således inte nämnas igen. Att jag nästan inte alls eller helt glömt att kommentera vissa av filmerna som jag sett talar säkerligen för sig själv.

Ett tydligt mönster i årets filmtittande är att nästan alla filmerna är från förra året, eller åtminstone hade Sverigepremiär 2006. Stromboli, från 1949-50, är den enda filmen som inte kom på 2000-talet. Det beror på att jag ju fortfarande försöker hinna ikapp allt jag missade förra året, men kunde jag bara klämma in några av årets filmer samt några klassiker hade allt varit perfekt.

Så avslutningsvis tar jag med mig två hemläxor in i februari. Att komma iväg på bio har blivit till ett akut måste och jag hoppas snart kunna notera den första 2007-filmen. Jag ska också damma av klassikerlådan och avnjuta lite filmhistoria och filmnostalgi. Nu tar vi nya tag.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.