America is living in spin

I mitt senaste inlägg valde jag att inte nämna de två filmer jag hunnit med i februari. Nämligen M. Night Shyamalans godnattsaga Lady in the Water och Jason Reitmans tobakssatir Thank You for Smoking. Jag har haft en liten förkärlek för Shyamalan ända sen jag för en tid sen gjorde en djupgående analys av hans berättarteknik i The Village, en film som jag efter det inte riktigt kan få nog av. Lady in the Water fullkomligt andas Shyamalan men manuset (som bygger på en godnattsaga han berättade för sina barn) är lite väl skruvat och ganska tunt även för honom. Sagan känns fortfarande som den berättas vid sängkanten och nästan som att det hittas på efterhand. Berättelsen har en relativt underhållande grundtanke men den klarar inte av förflyttningen till vita duken, trots fint skådespel från favoriter som Bryce Dallas Howard och Paul Giamatti. Jag finner ändå trygghet i att se det som att Shyamalan nu fått denna film ur systemet och väntar med spänning på nästa.

Thank You for Smoking stöter på liknande problem som föregående film, men inte till samma grad. Jason Reitman (son till Ivan Reitman, som stod för regin i Ghost Busters och en rad andra Hollywoodkomedier) har gjort en mycket underhållande film. Tyvärr är det första man tänker när eftertexterna rullar att det hade kunnat bli så mycket mer. Satiren är inte så knivskarp som man hade velat och humorn får alldeles för ofta överhanden. Lite synd på en mängd bra skådespelare (Aaron Eckhart har aldrig varit bättre) och ett intressant manus. Filmen är på tok för kort för att tackla ett sådant intressant ämne som tobakslobbyism och allt tassande kring de viktiga frågorna, och tendensen att hela tiden skoja bort det seriösa, får en att misstänka verkliga tobaksaktörers inblandning i Hollywood. Sevärd och välgjord men den hade kunnat vara så oändligt mycket mer.

Jag missade det efterlängtade Filmkrönikan igår med Mårlind/Stein som gäster. Lyckligtvis går det ju att titta på många SVT-program på webben vilket jag också gjorde. Programmet var helt okej och jag är nu ruggigt sugen på både Pan’s Labyrinth och Children of Men. På webben finns också ett utökat samtal mellan Helena von Zweigbergk, Göran Everdahl, Björn Stein och Måns Mårlind och det var riktigt roligt att ta del av eftersom regissörernas tid i det TV-sända programmet var begränsad. Idén med att lägga ut extramaterial som inte får plats i programmen på hemsidan är ett lysande koncept som SVT verkligen borde spinna vidare på. I klippet fick man tydliga bevis på Mårlind/Steins enorma berättarglädje och varför de jobbar så bra ihop, den ena tycks ta vid där den andra slutar. Helt klart det bästa Filmkrönikan producerats hittills i år.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.