”Jag är inte Céline Dion”

John Waters. Foto: Berlinale
(John Waters. Foto: Berlinale)

Sitter på EFM (European film market) och försöker planera resten av dagens visningar. Började tisdagen med att se fortsättningen på Hal Hartleys Henry Fool – Fay Grim. Riktigt rolig, samtidigt som den är ett spännande agentdrama, där ingen är att lita på. Ibland blir det nästan lite agentparodi över filmen, fast på ett finurligt Hal Hartley-vis. Min enda invändning mot filmen är (som vanligt) att den är lite för lång. Jag får börja göra som filmköparna här på market; sitta och blackberra under filmen, och sedan springa ut 45 minuter efter att visningen börjat för att släntra in på någon annan i 45 minuter till.

Igår hade jag planerat att se fler filmer än jag hann med. Slutresultat blev Dasepo Sonyeo, en sanslös koreansk komedi om några ungdomar som upptäcker (eller kanske snarare redan har upptäckt) sin sexualitet. Detta blandat med lärare som gärna vill bli piskade av sina elever, en rektor som försöker göra alla studenter till oskulder igen och en affärsman som vill klä sig som en liten skolflicka låter kanske riktigt kinky, men så farligt är det faktiskt inte. Till en början är det riktigt kul att de Dasepo Sonyeo, men sedan flummar historien ut och de två timmarna på Kino International blir faktiskt lite plågsamma. Dags att ta fram klippsaxen…

Min andra film var This Filthy World, en ståuppföreställning med regissören John Waters rätt upp och ned. Han är sanslöst galen och publiken, både den på bion såväl som den på ståuppshowen, tjuter av skratt varvat med generösa applåder. Som en bonus är John Waters själv på plats i salongen och svarar på frågor efter föreställningen. Som svar på applåderna utbrister han – ”ni är alldeles för snälla, man kunde tro att det är Céline Dion som är här”.

Igår kväll var det dags för den svenska festkvällen här i Berlin. Inte någon Cannes-cocktail precis, utan äkta tysk ölstugekänsla, med allt var det innebär. Det verkar gå bra för de svenska filmer som visas i Berlin, intresset är stort både för När mörkret faller och Förortsungar, enligt filmbolagsrepresentanterna jag träffade där. Så många svenska kändisar var det inte på festen, men Michael Nyqvist hängde i baren i alla fall.