En dag med Robert De Niro

Vad kan man möjligen skriva om en dag i Berlin som gått i Robert De Niros stjärntecken?

Min tredje dag i Berlin började tidigt på morgonkvisten med en pressvisning av Tu Ya De Hun Shi, en kinesisk tävlingsfilm (den engelska titeln lyder Tuya’s Marriage) om en kvinna i Mongoliet som har två barn och en handikappad make. Nar hon såsmåningom bestämmer sig för att söka ny make, ställer hon krav på att den tidigare maken också ska få husrum hos brudparet. En del skulle nog kunna hävda att det här var en ganska typisk festivalfilm som mycket väl skulle kunna få svensk biodistribution genom exempelvis Folkets Bio men även oavsett filmens marknadsstatus utgör den ett spännande porträtt och en gripande berättelse om en mycket avlägsen del av vår värld.

Dock råder det ingen tvekan om att resten av dagen tillhörde Robert De Niro. Först pressvisning av skådespelarikonens andra regiuppdrag The Good Shepherd – en inte helt oäven produktion som visserligen är överlång (närmare tre timmar) men lyfter under andra halvan, då intrigen tätnar och bland andra Angelina Jolie och träbocken Matt Damon visar oanade kvaliteter – och därefter en minst sagt överbefolkad presskonferens med både regissör och huvudrollsinnehavare (Damon) närvarande – missa inte vår bildspecial därifrån!

Dagen avslutades sedan med ännu en tävlingsfilm, i mitt tycke dagens och kanske även festivalens bästa hittills – den tysk-österrikiska, kolossalt välspelade Die Fälscher, där regissören Stefan Ruzowitzky lyfter fram en sida av Förintelsen som åtminstone jag aldrig hört talas om tidigare: hur det i koncentrationslägret Sachsenhausen, en bit utanför Berlin, under andra världskrigets slutskede pågick en nazibeordrad pengarförfalskningsverksamhet som i konkreta termer lyckades fyrdubbla antalet engelska pund i världen och därmed ställde till det för de brittiska statsfinanserna. Hoppas bara att filmen får tillräckligt med framgång här nere så att man också kan börja tro på svensk distribution.

Imorgon ska De Niro samtala med Volker Schlöndorff på en mycket exklusiv tillställning på American Academy, men dit jag har inte fått plats, så jag kommer istället rikta all fokus på nästa stjärna att besöka Berlin – Mr. Clint Eastwood.