50 år med Janus

Nu när bloggen går i avslöjandets och hemligheternas tecken känner jag mig tvungen att dela med mig utav något som gör mig väldigt upphetsad. Nämligen…
Essential Art House: 50 Years of Janus Films.
Titta på namnet, klicka på länken, låt det sjunka in. Jag blir nästan lite för upphetsad för mitt eget bästa av denna utgåva eftersom det är något som jag antagligen aldrig kommer att kunna motivera för varken mig själv eller min sambo att lägga närmare 5000 kronor på. Men namn som Eisenstein, Lean, Reed, Ozu, Truffaut, Renoir, Kurosawa, Polanski, Hitchcock, Powell & Pressburger, Forman, Lang, Tati, Sjöberg, Bergman, Fellini och De Sica samlade på ett och samma ställe gör det ändå svårt att förstå varför jag inte redan äger boxen. Vilka namn! Vilka filmer! För att på ett enkelt sätt förklara vidden av distributören Janus Films storhet kan vi ännu en gång vända oss till en av amerikansk films mest passionerade filmhistoriker, Martin Scorsese:

“The Janus Films icon—the black and white image, the lettering, the two faces on the seemingly ancient coin—meant that you were going to see something special, something new, something completely different from anything you’d ever seen before.”

Jag kunde inte sagt det bättre själv och jag fortsätter att leva på hoppet om att någon gång i livet kunna lägga vantarna på samlingen. Men sanningen är nog närmare att ju mer jag sitter här och drömmer om den desto troligare blir det att jag kommer få nöja mig med en sådan här istället.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.