Sound of…

Jag har under ett par månader haft förmånen att plugga filmljud (effekter, musik och inspelningsteknik) på en intensiv och djupgående nivå med Bengt Andersson. Vilken fantastisk bransch!
Jag har under många år vetat att en halvtaskig bild kan man komma undan med, men dåligt ljud förlåter publiken aldrig. Men att det var så otroligt mycket att tänka på när man ljudsätter film, det hade jag ingen aning om. Tanken är att jag nu skall vara expert på mikrofoner, ljudnivåer, frekvenser och pro tools. HA! säger jag bara! Vilket skämt. Det kommer att ta mig ett halvår bara att läsa in kompendiet vi fått.
Men denna kurs har verkligen fått mig att tänka mer på det ljud jag hör i filmer. Hur de gjorts och vad det har för uppgift. Vad tanken är att den skall förmedla till publiken!
Den kortfilm vi just nu håller på med flyter på fantastiskt bra, vilket gör mig nervös! (fast vi har ju inte börjat ljudsätta ännu =) och jag hoppas att redigeringen flyter på smidigt då nästa projekt kör igång idag!

Annars har påsken mest bestått av lättsmälta familjefilmer och romantiska komedier. Två filmer har dock stått ut lite; Little Buddha (1994) dir. Bernardo Bertolucci, som fått mig att läsa på om Buddhismen som jag är sorgligt okunnig om samt danska Voksne Mennesker (2005) dir. Dagur Kári.
Så har ni inte sett dem, skriv ner dem på den långa lista av osedda men rekomenderade filmer ni har liggandes någonstans och se till att se dem.
Frid!