Inte alltid vaken

”Fuck the Wall Street brokers. Self-styled masters of the universe. Michael Douglas, Gordon Gekko wannabe mother fuckers, figuring out new ways to rob hard working people blind.”

Ovanstående citat är hämtat från en av mina absoluta favoritmonologer i en av mina absoluta favoritfilmer – 25th Hour. Det är scenen när Monty Brogan (Edward Norton) står framför spegeln på toaletten i faderns bar. Han läser att det står ”Fuck you!” på spegeln och svarar ”Yeah, Fuck you too!”. Då plötsligt svarar hans spegelbild ”Fuck me? Fuck you! Fuck you and this whole city and everyone in it” och spyr sen ut allt sitt hat över New Yorks alla olika innevånare och folkslag. Precis alla får sig en känga, även mäklarna på Wall Street.

Som några av er kanske redan förstått så såg jag Oliver Stones Wall Street igår för första gången. Jag har förstått Gekko-referensen innan men jag ville se idealet som Monty (och även regissören Spike Lee) stör sig på så mycket. Wall Street var ganska underhållande, främst den sköna 80-talsandan som genomsyrar precis hela filmen men även en Michael Douglas i toppform. Dynamiken mellan far och son Sheen gav också filmen ytterligare en dimension

Trots detta lyckades jag ändå somna de sista 5-10 minuterna. Typiskt. Men jag läste precis slutet nu på imsdb.com. Fasen, det var riktigt bra i tryckt form. Jag antar att det var bra i filmen också? Får nog ta och se om den någon dag nu snart, och hålla mig vaken.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.

5 reaktioner till “Inte alltid vaken”

 1. kom precis hem från en veckas semester i barcelona så ja har inte kunnat skriva.

  Ska ta och tanka hem dina spike lee tips ikväll.

  Här är min svenska version av 25th hour monologen:

  Ja, dra åt helvete du med! (tyst för sig själv)
  Jag dra åt helvete? Du kan dra åt helvete!
  Dra åt helvete du och hela den här stan och alla som bor här.

  Åt helvete med tiggarna som vill åt mina pengar, medan de flinar åt mig bakom min rygg! Fan ta fönsterputsarna som smutsar ner min rena vindruta. Skaffa ett jävla jobb!

  Sikherna kan dra åt helvete och Pakistanierna med, de smattrar nerför avenyerna i sina risiga bilar med curry osandes ur varje por så de förstör min dag med sin stank. Jävla terrorister under utbildning! Ta det lugnt, för fan! (höjer rösten)

  Fan ta Chelsea-bögarna, och deras vaxade bringor och pumpade biceps som suger av varandra i mina parker och på mina pirer och dinglar med kuken på min kanal 35! (höjer rösten)

  De koreanska affärsinnehavarna kan dra åt helvete med sina pyramider av för dyr frukt och sina tulpaner och rosor inslagna i plast. Tio år i landet och fortfarande ”inget prata engelska”!

  Ryssarna i Brighton Beach kan dra åt helvete! Maffiaråskinn som sitter på cafén och smuttar på te i små glas med sockerbitar mellan tänderna. Åk
  hem, för fan! (långsamt)

  Judarna med sina svarta hattar kan dra åt helvete! De vandrar upp och ner för 47th Street i sina smutsiga gabardinkläder med sitt mjäll medan de säljer Sydafrikanska apartheiddiamanter.

  ”Kom igen. Din fru
  förtjänar den här.”

  Mäklarna på Wall Street kan dra åt helvete! Självutnämnda härskare över universum. Jävla Michael Douglas-Gordon Gekko-härmapor som
  hittar på nya sätt att sno hederligt folks pengar. Skicka de där Enron-arslena i fängelse på livstid! (högt) Du tror inte Bush och Cheney visste om det där!? Skärp dig, för fan!

  Puertoricanerna kan dra åt helvete! Tjugo per bil, utnyttjar socialen och den värsta jävla paraden i stan. För att inte nämna Dominikanerna! De får till och med Puertoricanerna att se bra ut! (blinkar med ögat)

  Fan ta Bensonhurst-italienarna med sin hårpomada, sina nylonträningsoveraller och sina St. Anthony-medaljonger svingandes sina Jason Giambi Louisville Slugger baseballträn medan de försöker se ut som de provspelar för ”The Sopranos”.

  Förortssvartingarna kan dra åt helvete! De passar aldrig bollen, de vill inte spela försvarsspel, de tar fem steg för varje för varje lay-up till ringen och sen vill de vända om och skylla allt på de vita. Slaveriet upphörde för 137 år sedan.. Gå vidare, för fan! (långsamt)

  Fan ta de präster som stoppar ner sina händer i något oskyldigt barns byxor (äcklad) och kyrkan som försvarar dem, kan dra åt helvete! De leder oss till ondska. Och när du ändå håller på… (arg) Jesus Kristus kan dra åt helvete han med! Han kom lätt undan; En dag på korset.. En helg i helvetet och sen ”Halleluja” från alla änglakörer i all evighet. Prova sju år i Otisville, för fan, Jesus!

  Osama bin Laden kan dra åt helvete, och Al Quaida och bakåtsträvande fundamentalistiska arslen överallt. I tusentals oskyldigt mördades namn ber jag att du spenderar evigheten med dina 72 horor brinnandes i en jetbränsle eld i helvetet! (högtidligt). Ni handduksprydda kameljockys kan kyssa mitt irländska arsel! (surt, drar fram kors från halsen)

  Åt helvete med Naturelle Riviera. Jag gav henne mitt förtroende och hon högg mig i ryggen. Jävla slyna!

  Hela den här jävla stan och alla som bor här kan dra åt helvete! Från radhusen i Astoria till takvåningarna på Park Avenue. Från hyreshusen i Bronx till vindsvåningarna i Soho. Från hyreslägenheterna i Alphabet City till de fina lyxhusen i Park Slope. (lugnt)

  Låt en jordbävning förstöra dem, låt eldar rasa. Låt dem brinna ner till aska och låt sen haven stiga och översvämma det här stinkade råttbot. (Lugnt)

  Nej… Nej… Du kan dra åt helvete, Montgomery Brogan! Du hade allt och du slängde bort det, din dumma jävel! (skriker)

  (Han tar ett andetag och försöker sudda ut orden)

 2. Jag försöker utbilda mig till medievetare med en viss tyngdpunkt på film. Har läst 60 poäng filmvetenskap men skriver fortfarande på C-uppsatsen där. Just nu läser jag Medie- och kommunikationsvetenskap.

  Nog om mig. Så du gör monologen på svenska alltså? Vad spännande! Det hade jag velat höra. Det låter också som att du har tagit bort rätt delar. Du kanske kan skriva in din version här? Jag är hur nyfiken som helst på hur den ser ut.

  Mina tips på Spike Lee-filmer blir självklart mina absoluta favoriter av honom: Bamboozled (2000), Do the Right Thing (1989) och He Got Game (1998), förutom tidigare nämnda 25th Hour (2002). En liten reservation följer dock med He Got Game som kanske blir tråkig om man inte gillar basket? Eller kanske inte. Men Bamboozled blåste mig av stolen första gången jag såg den. Satir blir inte bättre än så. Do the Right Thing bokstavligen osar värme då man arbetat med scenografin på ett fantastiskt sätt och det känns verkligen att den är gjord av en ung och hungrig filmskapare.

  Jag är ingen Michael Jackson-expert så jag letade rätt på videon på Youtube och Spike Lee verkar i alla fall ha gjort Rio-versionen. Det är ju ingen säker källa men enligt någon där så dyker Spike upp och hjälper MJ på fötter igen efter att han bli omkullknuffad på gatan. Kollar man så ser det faktiskt ut som Lee. Lite tufft. Kollade på Wikipedia nu och Spike verkar ha gjort både Rio- och fängelseversionen. Där ser man.

 3. Interessant. Vad har du läst för utbildning?

  Tack för tipsen!
  Jag gör i princip hela monologen ja. Den ska vara på 3 minuter så jag har tagit bort vissa stycken som inte passar på svenska eller i en monologform. Tex stycket om Upper east side tanterna och poliserna. Har även tagit bort när han pratar om sina vänner och sin pappa och kortat ner vissa stycken. Det är mycket som måste ändras när jag ska göra den på svenska.

  Har du några tips på andra Spike Lee filmer som man borde se?

  Jag såg på Imdb att det är Spike som regiserat videon till They don’t care about us med Michael Jackson. Grymt.. minns att jag tyckte om den väldigt mycket när jag var ung och stort MJ fan. Vet du vilken av videosarna han har gjort? Finns ju två versioner, en som är inspelad i rio och den andra i ett fängelse.

 4. Tobias: Tufft! Vilket klockrent val att söka in med. Hoppas det går bra! Monologen har figurerat en hel del i mitt liv också. Jag plockade ljudspåret från filmen och mixade in det på en bland-CD som jag gjorde för några år sedan. Jag tog också med lite av den i min B-uppsats om Spike Lees formalism, pga det medföljande montaget.

  Gör du hela? På skivan klippte jag efter ”kiss my royal Irish ass”, det kändes naturligt. Du kan ju också sluta efter ”Try seven years in fuckin’ Otisville, J!” så undviker du politiken efteråt.

  Jag borde inte ge en skådespelare tips men jag skulle rekommendera att ta tid på dig. Tempot och vilka ord han trycker på gör verkligen hela monologen. Lycka till!

 5. haha kul. just den där frasen har jag gått runt o hört hela dan. Håller nämligen på och söker teaterskolor nu och ska bland annat söka in med just den monologen. Har spelat in mig själv när jag spelar upp monologen och lagt in på ipoden. Så nu när jag är ute och cyklar (är brevbärare) så lyssnar jag och övar.
  De ska nog gå bra. Några tips?

Kommentarer inaktiverade.