Kobra borrar inte djupt

Jag är en sån som tror sig gilla Kobra, men som aldrig riktigt fastnat för det och jag lyckas missa det nästan varje vecka. Gårdagens avsnitt så jag dock till att inte missa efter ett tips på ett TV-forum om att avsnittet skulle ”ägnas helt åt filmberättande. Den dramaturgiska kurvan är mallen som alla i filmvärlden älskar att hata. Idag är den mer ifrågasatt än någonsin, både inom svensk och utländsk film. Kobra undrar om det finns ett gyllene snitt inom film- och tv-världen? Och hur förpackar man en historia på bästa tänkbara sätt? Kobra träffar den hyllade Babel-regissören Alejandro González Iñárritu som ständigt hoppar mellan tid, rum och karaktärer i sina filmer. Författarna George Pelecanos och Hanne Vibeke Holst berättar hur moral, rättvisa och äkthet tar plats i tv-dramatiken och gör dumburken till en smartburk. Dessutom träffar vi geniförklarade Kyle Cooper som förpackar film på läckraste sätt i Hollywood.”

Det lät ju otroligt spännande och jag hoppades att samtalet med Iñárritu skulle ge mig någon slags djupare insikt i hans påstådda storhet. En storhet som jag personligen aldrig riktigt förstått. Men programmet var ju som alltid begränsat till sin snåla halvtimme och det kändes som man hela tiden dansade runt omkring filmberättandet utan att i själva verkat säga något alls. Iñárritu lät inte dum, men han lät inte smart heller. Kobra påstod också att han inte gör mainstreamfilm, vilket jag tycker att han gör, om än med en experimentell narration. Personligen så tycker jag numer att en helt vanlig historia med en början, en mitt och ett slut känns väldigt uppfriskande efter det sena 90-talet och 2000-talets ständiga lek med den temporala kontinuiteten. Sån är jag.

Jag hade heller ingen aning om vem Kyle Cooper var men efter ett besök på imdb.com innan programmet fick jag reda på att han är någon slags förtextsguru som lovordats för att ”almost single-handedly revitalizing the main-title sequence as an art form”. Det var ett ganska kul inslag även om Kobra, som så ofta annars, lät programmets form gå före innehållet på nästan hela informationsflödets bekostnad. Nej, jag kommer nog att fortsätta missa Kobra ganska ofta.

Publicerat av

Oskar Dahlbom

Filmintresserad medievetare bosatt i Lund. Ursprungligen från Gotland. Nybliven pappa till världens finaste Gusten.

En kommentar till “Kobra borrar inte djupt”

Kommentarer inaktiverade.